Gość thetox Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2011 Komputer i urządzenie wielofunkcyjne u mnie w pokoju system ubuntu, drugi komputer u brata ale juz bez urządzenia wielofunkcyjnego system windows vista. Chciałbym aby brat mogł skanowac drukowac ze swojego komputera w pokoju po wydrukowane przychodizł by do mnie, i czy musi byc włacozny w tedy u mnie komputer też czy wystarczy tylko u niego? Obydwa komputery są podłączone do internetu przez router d-link. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2011 Nie drukarka pod router nie jest podłaczona nawet chyba nie dało by rady bo nie ma takiego wejscia, samba będzie do tego potrzebna ? instalacja jakiegos oprogramowania dodatkowego? czy tylko starczy po grzebac w ustawieniach? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Matmaxalez Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2011 ja kiedys podlaczalem drukarke hp do routera d link, i nie dzialalo samo z siebie nie chcialo mi sie grzebac w ustawieniach, ale moze by to bylo mozliwe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2011 Obydwa komputery są podłączone do internetu przez router d-link. Najprościej to kup http://pl.wikipedia.org/wiki/Serwer_wydruku podłącz przez niego do routera i wsio. http://www.ceneo.pl/721024 http://www.ceneo.pl/6537055 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hdmagc Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2011 Spora gama routerów D-Link posiada aktyne USB, które mozesz wykorzystac do podłaczenia drukarki. Troche grzebania w ustawieniach ale działa, tylko trzeba wyłączyć w drukarce przechodzenie w stan uspienia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Matmaxalez Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2011 U mnie usb mozna uzywac tylko do: "siec poprzez usb" "modem 3g" "wcn" Ktore wybrac do drukarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hdmagc Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2011 Kurcze nie pamietam, ale wymagane było pobranie ze strony D-Linka dodtakowego oprogramowania. Wszystko znalazłem w sieci i dizałało. Niestety obecnie mam cała sieć w 5GHZ i na innych routerach i mostach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2011 W biurze mamy urządzenie wielofunkcyjne z kartą wlan. Jest to dużo prostsze i fajne Jedynym chyba wyjściem bez dokupowania sprzętu jest ustawienie udostępniania drukarek w sieci / grupie roboczej Samba też jest jakimś rozwiązaniem ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2011 Routery z portem USB i "serwerem druku" nie zawsze chcą współpracować z drukarkami. Mają swoje widzimi się i tyle. Najlepszym rozwiązaniem jest właśnie oddzielny printserver. Ja miałem Zyxel czy jak mu tam było i sprawował się bardzo dobrze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2011 W biurze mamy urządzenie wielofunkcyjne z wifi. Podłączasz pod sieć i drukujesz z każdego kompa w sieci (po uprzedniej instalacji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Kwiecień 6, 2011 W biurze mamy urządzenie wielofunkcyjne z wifi. Podłączasz pod sieć i drukujesz z każdego kompa w sieci (po uprzedniej instalacji) Łał no my też mamy, nawet dwa i po co to piszesz po raz drugi ? :-) Print server, albo polecam print serwer + mały nas / serwerek ftp via jakieś pudełko z dyskiem np. PLANET NAS-7102 Sieciowy Serwer Magazynujący, kosztuje parę zł, ale po zapodaniu dysku i drukarki bardzo cieszy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 6, 2011 Łał no my też mamy, nawet dwa i po co to piszesz po raz drugi ? :-) O lol... Nie wiedziałem że już to pisałem albo nie widziałem... Przepraszam i proszę o skasowanie postu powtórkowego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Kwiecień 6, 2011 (edytowany) Zrobiłem tak jak napisał damian, pogrzebałem troche w opcjach dodałem drukarke na drugim pc i jest działa, tylko szkoda ze musi byc mój komputer tez włączony. A jak by była drukarka podłączona przez router lub to co podał Tomasz, to da rade bez właczania mojego komputera? A zeby przeglądac dysk na drugim pc da sie zrobić? i przerzucac dane miedzy komputerami? Edytowano Kwiecień 6, 2011 przez thetox (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Kwiecień 6, 2011 Na Windzie: grupa domowa, udostępnianie folderów. Na Linuxie: Samba. To są naprawdę podstawy... A jeśli nie ogarniasz, to Wujek Duże G się kłania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Kwiecień 6, 2011 Ogarniam ogarniam nie zapytałem przeciez zeby podac co kliknać, gdzie wejśc tylko co uzyc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach