draker 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 (edytowany) Witam Szybkie pytanie, może ktoś pomoże. Mam na serwerze PLESK'a + Apacza + MySQL + PHP. Od początku występuje taki problem: cały czas zużycie RAM'u przez proces apacza jest ogromne i zatyka cały serwer. Nie wiem, co robić - ustawienia niestety domyślne, ale memory_limit jest ustawiony na 128MB. Zrzut do htopa: http://img823.imageshack.us/i/htop.jpg/ Edytowano Kwiecień 1, 2011 przez draker (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 Masz jakiś hosting czy tylko sobie hostujesz trony? Może by tak nginx / lighttpd i już Pleska? Poczta na Windows Live Domain. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 Polecam lighttpd Na jednym serwerze wywaliłem apacha bo się rozwalał co chwila przy aktualizacjach a to śmiga i mniej ramu mi pobiera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 (edytowany) Tylko swoje strony. Lighttpd odpada, nie mam czasu konwertować .htaccess pod niego nginx nie współpracuje z pleskiem Tu raczej chodzi o cfg, a sam nie wiem, gdzie w Apaczu jest linijka odpowiadajaca za max. ilosc tworzacych sie procesów. @edit zauważyłem, ze tworzy się proces-dziecko za kazdym razem, gdy ktos nowy wchodzi na serwer. Da się jakoś to wyłączyć, czy po prostu w tak dziwny sposob pracuje apacz? Edytowano Kwiecień 1, 2011 przez draker (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hdmagc Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 Wszystko jest kwesta konfiguracji. Na moim serwerku stoja dwa duże fora na VB i obecnie przy okolo 180 userach online w sumie zużywa 830-860MB RAM Nie da sie tak w 5 zdaniach podac poprawna koniguracje dal każdej strony. Zawsze optymalizuje sie z biegiem czasu, aż dojdzie sie do pożądanego efektu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 @draker, jakiego używasz mpm w apache? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 @draker, jakiego używasz mpm w apache? Zgadnij jaki jest standardowy MPM w apache który obsługuje mod_php i fcgi ? Update softu + sprawdzić konfiguracje/obniżyć wartości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 Dokładnie, tutaj lekko zoptymalizowany przeze mnie cfg mpm'a: # prefork MPM # StartServers: number of server processes to start # MinSpareServers: minimum number of server processes which are kept spare # MaxSpareServers: maximum number of server processes which are kept spare # MaxClients: maximum number of server processes allowed to start # MaxRequestsPerChild: maximum number of requests a server process serves <IfModule mpm_prefork_module> StartServers 5 MinSpareServers 5 MaxSpareServers 10 MaxClients 150 MaxRequestsPerChild 4000 </IfModule> # worker MPM # StartServers: initial number of server processes to start # MaxClients: maximum number of simultaneous client connections # MinSpareThreads: minimum number of worker threads which are kept spare # MaxSpareThreads: maximum number of worker threads which are kept spare # ThreadsPerChild: constant number of worker threads in each server process # MaxRequestsPerChild: maximum number of requests a server process serves <IfModule mpm_worker_module> StartServers 5 MinSpareThreads 5 MaxSpareThreads 10 ThreadLimit 0 ThreadsPerChild 25 MaxClients 150 MaxRequestsPerChild 4000 </IfModule> # event MPM # StartServers: initial number of server processes to start # MaxClients: maximum number of simultaneous client connections # MinSpareThreads: minimum number of worker threads which are kept spare # MaxSpareThreads: maximum number of worker threads which are kept spare # ThreadsPerChild: constant number of worker threads in each server process <IfModule mpm_event_module> StartServers 5 MaxClients 150 MinSpareThreads 5 MaxSpareThreads 10 ThreadLimit 64 ThreadsPerChild 25 MaxRequestsPerChild 4000 </IfModule> Jest lekko lepiej, ale nadal skacze do 2GB zuzycia RAM'u czasem. Ma ktos pomysl, co zmienić? Serwer dosyć dobry, a wczesniej uzywajac lighta nic takiego nie bylo... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość GrandBB Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 Sprawdź w Process Manager albo czymś takim czy masz aktywne procesy: /usr/sbin/clamd /usr/bin/perl -w /usr/sbin/eximstats Możesz z robić im Kill jeżeli wcinają za dużo, lub użyć opcji: [b]/etc/init.d/clamd stop httpd restart[/b] Możesz też użyć: [b]/scripts/restartsrv_exim[/b] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 @draker, rzuć wynikiem komendy apache2ctl -V | grep mpm @p że tak powiem - różnie bywa i czasem w użyciu jest worker. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2011 tym: root@lvps46-163-76-120:~# apache2ctl -V | grep mpm -D APACHE_MPM_DIR="server/mpm/prefork" mpm na czerwono Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2011 (edytowany) <IfModule mpm_prefork_module> StartServers 5 MinSpareServers 5 MaxSpareServers 10 MaxClients 150 MaxRequestsPerChild 4000 </IfModule> Dokumentacja ... Edytowano Kwiecień 2, 2011 przez www.ionic.pl (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2011 Ale już czytałem dokumentację, jejku, przecież mówię że próbowałem coś zmienić, tylko nie mogę dobrać cfg pod mój serwer. Parametry: 1 rdzeń Xeona 2,9GHz, nie pamietam modelu, ale wyprodukowany pod koniec '10 2GB Ram reszta niepotrzebna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2011 (edytowany) Może by spróbować z Litespeedem w wersji standard ? Przyjazny panelik, ciekawe opracowanie techniczne, ciekawa wydajność, PHP realizowane poprzez własne SAPI - lsphp. W razie pytań, bij na PW. Edytowano Kwiecień 2, 2011 przez ^^KaMaZZ~.^ (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2011 Jedyną rzeczą, na której mi zależy jest apaczowy mod_rewrite, bo mam ogromny .htaccess i przepisanie go pod nowy serwer webowy nie wchodzi w grę. Czy ten litespeed obsluguje rewrita? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2011 Gdyby go nie wspierał to bym go nie oferował ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2011 O i nawet z Pleskiem kompatybilny. Zaraz sprobuje cos zainstalowac i najwyzej napisze. Dzieki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nightmare 2 Zgłoś post Napisano Kwiecień 4, 2011 Mi apacz zżera 100-130MB RAM z jednym forum Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach