Skocz do zawartości
huehen

Wybór serwera - bardzo proszę o pomoc

Polecane posty

Witam serdecznie.

Prowadzę portal informacyjny, z dużą ilością zdjęć. Niebawem przechodzę z "blogowego" wordpressa na CMSa. Zależy mi na szybkości działania serwisu, nic tak przecież nie denerwuje jak wolne ładowanie się strony.

Prosiłbym o podpowiedź w wyborze serwera. Jestem studentem, dlatego też szukam "oszczędności" - może inaczej - nie chcę przepłacać, skoro to samo mogę gdzieś dostać taniej.

Statystyki mojej strony to 17 000 tys odwiedzin, 33 tys odsłon / miesiąc - statystyki te wzrosną znacznie po przejściu na nową stronę i wypozycjonowanie portalu.

Mam takie opcje jak Nazwa.pl serwer Active:

50 GB przestrzeni, transfer bez limitu - reszte znacie a jak nie, to jest dostępna tu : http://nazwa.pl/zamowienie-serwera.html

Drugą opcją jest serwer firmy która robi mi stronę internetową:

125 Gb przestrzeni, transfer bez limitu, 600 MB SQL, email 2GBx1000. Ilość jednorazowych połączeń do bazy w 1ms: 10. (czy to nie mało?) Koszt : 480 zł NETTO.

Prosiłbym o wypowiedź osób zorientowanych, która oferta jest lepsza dla mnie. A może zupełnie inna firma? Co radzicie? Co polecacie?

A może bardziej opisać własną działalność, by Wasza pomoc była trafniejsza?

Pozdrawiam!

Napisz ile masz teraz transferu/mc i jeśli masz dostęp do takich statystyk jakie jest obciążenie serwera (procesor, pamieć). Gdzie w chili obecnej hostujesz stronę?

Gość

nazwa.pl sobie podaruj, bo za 2 miesiące znowu będziesz szukał hostingu

10 połączeń to bardzo słabo.

Niestety, ale jak chcesz się rozwijać, musisz pomyśleć jak zarobić na ten rozwój (sprzedawaj reklamy czy cuś).

Nie ma tak, że "chcę mieć super, ale nie mam kasy, więc powiedzcie mi co mam zrobić, by mieć super".

Masz jakieś dane na temat obciążenia CPU?

Poproś admina Twojego obecnego hostingu o sprawdzenie, jakie limity masz ustawione w plikach konfiguracyjnych. To pomoże Ci wybrać odpowiedni serwer. Kupowanie w ciemno to raczej nie jest dobre rozwiązanie.

Transfer - dochodzę czasem do 20 GB miesięcznie.

Obciążenie pamięci, CPU - nie mam pojęcia, ale dostawca ( IQ.pl ) nie atakuje :)

Może zapytaj u nich o wyższy pakiet, powolne ładowanie strony na WP z wtyczkami czy modułąmi to nic nowego.

Zmiana serwera niewiele Ci da, jeśli nie wiesz czym to spowolnienie jest spowodowane.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się