ratosluaf 4 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2011 Witam. Chciałbym postawić serwer do gry, ale hosting mam gdzie indziej, a vps gdzie indziej. Chciałbym podpiąć subdomenę do xx.pl (np. yy.xx.pl), tak aby działała główna domena i subdomena. Wystarczyło by dodać 2 dnsy, dla vpsa, i podpiąć tam? Czy może coś jeszcze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hicky 10 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2011 Tam gdzie masz stronę to tam podepnij domenę, a żeby na VPS to dodaj do DNS rekord A i podaj IP VPS. I będziesz miał np vps.domena.pl > IP vps Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ratosluaf 4 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2011 (edytowany) czyli jeżeli pierwszy rekord dns to dns1.domena.pl, to podpinam go, a jako adres tego dns podaje moje ip vpsa, tak? A jak subdomena? Podpiąć ją pod vps, czy nie? Mógłbyś, tak łopatologicznie to wyjaśnić? Edytowano Marzec 25, 2011 przez ratosluaf (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hicky 10 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2011 Nie, DNS w ustawieniach domeny to podajesz np. ns1.twojhosting.pl ns2.twojhosting.pl W panelu administracyjnym hostingu powienieś mieć opcje zarządzania DNS i tam dodajesz Rekord A . np. vps A 127.0.0.0 Po czym jak dodasz taki rekord to wchodzisz na vps.twojadomena.pl i powinno ci pokazać zawartość www VPS . //Napisałem to dość chaotycznie więc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach