Dżo 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 19, 2005 Rozglądam się za serwerem przeznaczonym pod hosting plików (coś a'la malutki megaupload.com, tylko statyczne pliki) i będę wdzięczny za pomoc w znalezieniu najlepszej oferty. Procesor i pamięć nie grają większej roli, jak sądzę minimum to Celeron 2,6 GHz i 512 MB, optimum to P4 2,4-2,8 GHz (lub odpowiednik AMD) i 1 GB RAM. Istotniejsza jest pojemność dysku, minimum 80 GB, najlepiej 120-160 GB. RAID nie jest mi potrzebny do szczęścia, najważniejsze dane na serwerze będą w codziennie backupowanej bazie danych. Wpięcie do sieci 100 Mb/s z miesięcznym limitem transferu od 3000 GB wzwyż. Interesują mnie tylko data center w Europie, ponieważ usługa kierowana będzie do polskich użytkowników. Pingi nie są najważniejszym kryterium, ale najlepiej by było, gdyby pakiety nie latały naokoło globu. Preferowany OS to Debian. Miesięcznie chciałbym przeznaczyć na serwer do 500 zł. Nie mam pewności czy mój pomysł wypali dlatego umowa roczna nie wchodzi w grę, maksymalny termin to 3 miesiące. Oferty polskich pośredników interesują mnie wyłącznie jeśli są tańsze niż oferty samych data center. Warto nadmienić, że serwer będzie serwował (seedował) pliki przez protokół BitTorrent, więc jeśli data center ma w regulaminie zakaz p2p jako takiego niestety wolę nie korzystać z takiej oferty. Podkreślam jednak, że nie będą to warezy i nie jest tylko pusta deklaracja. Torrenty z największych warezowych torrentowni będą blokowane prewencyjnie, a te które prześlizną się przez taką selekcję będa usuwane ręcznie. Będę zobowiązany za zaufanie mi w tej kwestii "na słowo", bo kolejna dyskusja na temat legalności BitTorrenta nie jest tu chyba potrzebna. Zarys usługi, którą chcę zaoferować użytkownikom jest opisany na stronie bete.pl. Obecnie najpoważniej rozważam poniższe oferty, będę wdzięczny za opinie o nich: netdirekt.de, AMD28-3000: - AMD 2800+ - 1,5 GB RAM - 2 x 120 GB HDD - 3000 GB transferu - €89,90 Host Europe, Server L - P4 2,8 GHz - 1 GB RAM - 80 GB HDD - 5000 GB transferu - €109 Przejrzałem też oferty hetzner.de (za mało transferu), xantron.de (tylko dla klientów z Niemiec, Austrii i Szwajcarii?), www.1und1.info, www.rack365.ie (tylko 10 Mb/s), ovh.pl (powyżej 10 Mb/s jest na razie za drogo), ctn1.net, ngz-server.de (mało transferu), ale z różnych względów mi nie pasują. Mam nadzieję, że nikogo nie przestraszyłem długością mojego postu, chciałem jedynie precyzyjnie określić moje wymagania. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Grudzień 19, 2005 Możesz wziąć coś z holenderskiego LeaseWeb. Mają bardzo dobre oferty na forum WHT.com - http://www.webhostingtalk.com/showthread.php?t=441486. Przykładowy Dell PE750 (który nie jest przy okazji jakimś składakiem z demobilu a markową maszyną i ma w komplecie reboot port) z prockiem P4 2,8 GHz, 512 MB RAM i 2 dyskami 80 GB kosztuje razem z 2000 GB transferu 85 euro miesięcznie. 4 TB = 149 euro. Niestety tutaj, jak i przy innych europejskich serwerowniach licz się z tym, że średnia europejska w zakresie supportu jest znacznie gorsza niż serwerowni z USA. W LW zalatwić coś w weekend (nie płacąc przy okazji 20 euro za 15 minut interwencji) to stosunkowo duży problem. Także czas setupu potrafi być w okolicach tygodnia.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dżo 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 19, 2005 Możesz wziąć coś z holenderskiego LeaseWeb. Mają bardzo dobre oferty na forum WHT.com Niestety cytowana oferta skończyła się w październiku, a obecne spesziale już nie są tak interesujące, choć z adnotacją, że inne opcje można dostać po wysłaniu maila. Napiszę, zobaczymy co mi zaproponują. Z LW chętnie bym skorzystał, bo pośrednio korzystam z ich usług (mam trzy strony w webd.pl) i jestem zadowolony, jeno standardowe ceny są ciut wysokie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Grudzień 19, 2005 Pisz, pisz i sie powołuj na tą ofertę, nawet jeśli jest "przeterminowana" - są mocno elastyczni. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach