hicky 10 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2011 Witam, mam problem odnośnie sources.list oraz apt-get update . Przy wywołaniu apt-get update wywala 13363:~# apt-get update E: Nie udało się uzyskać blokady /var/lib/apt/lists/lock - open (11 Zasoby chwilowo niedostępne) E: Nie udało się zablokować katalogu list 13363:~# A przy apt-get install nazwapakietu Że nie może się połączyć z ftp.de.debian.org . System Debian 5 . OpenVZ . Oczekuje na pomoc . Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2011 Podmień sobie wpisy na lenny z http://debian.linux.pl/threads/1408-Repozytoria-Debiana-wpisy-w-pliku-etc-apt-sources.list I sprawdź czy czasem jakiś proces apta działa w tle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2011 ale błąd świadczy raczej o tym że w tle już działa proces aktualizacji lub instalacja... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hostdell 0 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2011 (edytowany) rm /var/lib/dpkg/lock apt-get update apt-get install pakiet Edytowano Marzec 9, 2011 przez Hostdell (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hicky 10 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2011 Już sobie poradziłem .. Było Update w tle ;| // Co do sources to zgrałem z Xena . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2011 Już sobie poradziłem .. Było Update w tle ;| // Co do sources to zgrałem z Xena . To akurat bez różnicy jaka wirtualizacja,ale lepiej dodaj świeże wpisy z linku podanego wyżej. I zrób apt-get update apt-get upgrade Będziesz miał pewność że wszystko jest zaktualizowane z najnowszych źródeł. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2011 Będziesz miał pewność że wszystko jest zaktualizowane z najnowszych źródeł. Przy oldstable, jakim jest Lenny, ciężko tu mówić o czymkolwiek nowym ;-) Ja bym sieknął upgrade do Squeeza i tak to zostawił. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach