Gość Łukasz Tkacz Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2011 Witam, mam dwie domeny w OVH, z którymi chciałbym zrobić pewien "myk". Otóż obie są na ten sam serwis, chociaż oczywiście wszystko działa na jednej (nazwijmy ją sobie glowna.ext), z drugiej natomiast idą 301 na tą pierwszą (nazwijmy ją pomocnicza.ext). Mimo wszystko, muszę mieć u hostingodawcy podpięte obie, a zastanawiam się, czy czasem nie dałoby się tego ominąć. Ogólnie zależy mi na zrobieniu przekierowania + wildcard. Tzn: x.pomocnicza.ext ----- 301 -----> x.glowna.ext Gdzie x to dowolny ciąg znaków (oczywiście zgodny z nazewnictwem subdomen). Po co coś takiego? Powiedzmy, że potrzebuję jakieś subdomeny na glowna.ext, obecnie muszę tworzyć również subdomenę dla pomocnicza.ext no i robić redirecta, niezbyt to wygodne, a i w panelach robi się burdel bo przy 10 faktycznych subdomenach, mam już 20 pozycji. Moje pytanie brzmi więc: czy da się to osiągnąć przy pomocy managera ovh i ustawień strefy dns? Z przekierowaniem pomocnicza.ext -> glowna.ext nie ma żadnego problemu, ale co zrobić z wildcard? Niestety support OVH nie był w stanie mi pomóc w tej sprawie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 8, 2011 (edytowany) # .htaccess RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.+?)\.pomocnicza\.ext [NC] RewriteRule ^(.*) http://%1.glowna.ext/$1 [L] Edytowano Marzec 8, 2011 przez kafi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach