hektor 0 Zgłoś post Napisano Luty 22, 2011 (edytowany) Mam postawiony bind9 na serwerze i wpięte pod to 2 domeny. Od paru dni zauważam problem z ładowaniem strony to jest za pierwszym razem potrzebuje ok 1 min by załadować się, kolejne to już w normie powiedziałbym 5-8 sek. Jaki może być powód. Czy lepiej zrezygnować z binda i korzystać z DNS jakie oferuje dot.tk, bo stamtąd je mam. Konfiguracja jest podstawowa, skorzystałem z poradnika http://www.blueman.p...erwera-cz4.html Pierwsze 2-3 dni po tym jak wpiąłem domeny wydawało mi się, że nie było takiego przestoju przy pierwszym ładowaniu. Jakieś wskazówki. Edytowano Luty 22, 2011 przez hektor (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Luty 22, 2011 Bind nie ma nic do rzeczy (no chyba ze cos skonciles przy konfiguracji - podaj domene), jak wyglada load na serwerze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murgal 0 Zgłoś post Napisano Luty 22, 2011 Zrób sobie ping -t do serwera DNS z bindem, się okaże Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hektor 0 Zgłoś post Napisano Luty 22, 2011 Zrób sobie ping -t do serwera DNS z bindem, się okaże Bind jest na tym samym serwerze co domeny, więc jest w porządku. Swoją drogą wiem, że to zabójstwo, ale dwa ns leżą na jednym serwie, ale załatwiam sobie drugiego w niezależnej lokalizacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2011 (edytowany) Bind jest na tym samym serwerze co domeny, więc jest w porządku. Swoją drogą wiem, że to zabójstwo, ale dwa ns leżą na jednym serwie, ale załatwiam sobie drugiego w niezależnej lokalizacji. Nie ma znaczenia, że to na tym samym serwerze ponieważ klientem dla binda jest przeglądarka a nie serwer więc prośba o pinga była zasadna. Ale faktycznie podaj adres strony i co to za strona bo może ma jakieś nieoptymalne zapytania SQl-a i potrzebuje przemielić masę danych a przy drugim wejściu sam serwer SQL-a już sobie to cachuje i jest szybciej. Edytowano Luty 23, 2011 przez regdos (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach