urbi 12 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2011 (edytowany) Witam, Ściągnąłem ze strony axiscommerce.com ich skrypt. (darmowy) Wrzuciłem pliczki na serwer ustawiłem CHMODy i wyskakuje mi coś takiego "Sessions directory should be writable. Run 'chmod -R 0777 path/to/var'" O co z tym kaman?? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowano Luty 17, 2011 przez urbi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 17, 2011 No jak wół przeż pisze : ) chmod -R 007 i/tu/ścieżka/do/var Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 17, 2011 (edytowany) No jak wół przeż pisze : )chmod -R 007 i/tu/ścieżka/do/var Sponsi, jak nie wiesz, to nie pisz... @Urbi, na początek daj podaj link do swojego phpinfo. Edytowano Luty 17, 2011 przez N3T5kY (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 17, 2011 Netsky no jak, że katalog sesji. Pewnie, że może być inna, ale generalnie chodzi o zapis do tejże. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 17, 2011 (edytowany) Netsky no jak, że katalog sesji. Pewnie, że może być inna, ale generalnie chodzi o zapis do tejże. Katalog sesji, to /katalog/skryptu/tmp, w najgorszym, wypadku /tmp. A w "/var" masz wiele plików systemowych. Chociażby przy niektórych instalacjach bazy postgres, mysql itd. Edytowano Luty 17, 2011 przez N3T5kY (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urbi 12 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2011 phpinfo (skrypt sklepu wgrany jest na domenę r-marpol.pl ale domena na której jest phpinfo jest na tym samym serwerze więc konfiguracja jest taka sama...) Niestety po instalacji która przebiegła raczej prawidłowo (nie wywaliło żadnego błędu) wszystko co wgram na tą domenę "r-marpol" to nie chce się wyświetlić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 17, 2011 (edytowany) Wiem co to jest var i wiem jaki jest katalog sesji. Są tu dwie rzeczy, ale jest poruszona i sesja i var, więc na początk po errorze ja bym spróbował jednak var chmodować. EDIT: Dziwne, że linku nie podkreśliło - w ogóle nie skapnąłem się, że phpinfo to jest link. Coś w stylu forum? To jak, może chodzi o /var/tmp? A przed wgraniem działało normalnie cokolwiek? EDIT @urbi na dole: Ja pasuję, nie znam skryptu, nie widzę serwa i jest już za późno... może Netsky dopomoże. Edytowano Luty 17, 2011 przez Sponsi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urbi 12 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2011 Jak odinstaluje skrypt to wszystko co wgram pojawia się normalnie. Po instalacji wszystko zanika. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 17, 2011 Wiem co to jest var i wiem jaki jest katalog sesji. Ale nie wiesz co uczyni komenda chmod -R Jeśli już, to chmodować tylko pliki do których wymagany jest zapis, lub przy normalnych ustawieniach niemożliwy jest odczyt. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urbi 12 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2011 Odinstalowałem go i jest gotowy do instalki. r-marpol.pl/install/ Podczas instalacji naprawdę wszystko przebiega prawidłowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 18, 2011 (edytowany) Netsky wiem co czyni, nie martw się. Raz powiedziałem coś o twojej patetycznej firemce i już się do mnie przyp...sz. Mała prośba - jak wrócisz ze szkoły, nie dowalaj mi już więcej. Do autora wątku: porównałeś specyfikację hostingu ze specyfikacją skryptu? czy próbowałeś instalować gdzie indziej w obrębie konta albo coś? Edytowano Luty 18, 2011 przez Sponsi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Luty 18, 2011 Mi zainstalował się poprawnie. Zrób shota z tego błędu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 18, 2011 (edytowany) W katalogu gdzie jest sklep jest katalog var a w nim session i inne katalogi, ustaw wszystkim katalogom chmody do zapisu 777. Apache+php działa jako mod_php więc z właścicielem apache a przy wgrywaniu ftp-em chomody katalogów są 755 czyli 5 dla innych czyli tylko do odczytu i przeglądania. Edytowano Luty 18, 2011 przez regdos (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 18, 2011 Ano widzisz regdos, jednak znajomość skryptu popłaca czyli var taki lokalny dla skryptu, nie OS-a heh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 18, 2011 Pierwszy raz na oczy widzę ten skrypt ale wystarczyło wejść na stronę (10 sekund), pobrać paczkę (15 sekund), rozpakować (10 sekund), spojrzeć w strukturę katalogów (15 sekund), spojrzeć w phpinfo() (30 sekund) żeby dojść do moich wniosków i napisać odpowiedź. Razem max 5 minut żeby rozwiązać problem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 18, 2011 No o to mi chodziło, heh gratuluję chęci pomocy : ) plusy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Marzec 8, 2011 Netsky ja tu miałem rację jednak, chodziło o var, tyle, że wewnętrzny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach