theONE 526 Zgłoś post Napisano Luty 15, 2011 Włączylismy, mamy /32 możemy ponumerować wszystkie atomy w ciałach pracowników NOC. Ogólnie działa pięknie, ilośc prefixów w tablicach zmalała wszyscy są szczęśliwi ale pojawiły się dwa ale... nazwijmy je prozaicznymi ale denerwujące, jak wy je rozwiązujecie: - każda przydzielona podsieć od /56 musi być raportowana do bazy RIPE (a klienci nie wiemy po co chcą takich klas...), dużo roboty jak to automatyzować? - jak zapamiętujecie te podsieci które rozdajecie dla klientów i je katalogujecie, czy jest na necie jakiś dobry IPv6 calc który to ogarnia? - w czym przechowujecie spis adresów bo ciężko to teraz zapamiętać... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Luty 15, 2011 Rozwiązaniem pytania 2 i 3 jest skrypt specjalnie napisany do tego który odpowiednio podzieli, skataloguje i wyłuska przydzielone adresacje/podsieci a wolne ukryje (ewentualnie poda ich ilość). Inaczej nie da się tego ogarnąć Swoją drogą, ciekawe adresy tworzymy: 2a02:ee0:3:1:dead:beef:babe:cafe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Luty 15, 2011 skrypty katalogi its niby sa fajne ale jak to zapamietac zeby moc ogarnac w glowie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Luty 15, 2011 Imho, nie da się tego zapamiętać w ogóle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość RuFiK Zgłoś post Napisano Luty 15, 2011 IPAM tylko nie wiem czy v6 wspiera http://www.infoblox.com/en/resources/software-downloads/ip-address-management-freeware.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Luty 15, 2011 Imho, nie da się tego zapamiętać w ogóle. Zgadzam się. IPv6 jest niemożliwe do zapamiętania. Znam na pamięć adreację wszystkich kluczowych bram/VLANów, ale jak kiedyś przyjdzie mi zrobić migrację na IPv6 to nie podołam. Trzeba robić copy&paste z PDF'a albo stricte każdemu IP nadawać resolve'ujący się hostname. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Luty 15, 2011 http://www.sixxs.net/tools/grh/dfp/all/?country=pl można się dowiedzieć kto już sobie poradził z ASów polskich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Luty 15, 2011 Tak sobie myślę że to już powoli czas aby wystąpić z wnioskiem o IPv6 czytając ten temat Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Luty 15, 2011 wniosek jest najmniejszym problemem, więcej jest zabawy ze spięciem sesji z innymi ASami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach