pixel 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2005 witam, prowadze wlasnie zacieta dyskusje z kolega i chacialbym zasiegnac waszej rady czy aby napewno mam racje.... mam vps-a z 1 adresem IP, na nim domene glowna dla mojego "hostingu" (nie sprzedaje go komercyjnie) czy moge uzyc tej jednej domeny i jednego adresu IP zeby stworzyc 2 nameserwery ? pozdrawiam pixel Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Charlie root 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2005 Ja tak zrobiłem i działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
T 6 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2005 witam, prowadze wlasnie zacieta dyskusje z kolega i chacialbym zasiegnac waszej rady czy aby napewno mam racje.... mam vps-a z 1 adresem IP, na nim domene glowna dla mojego "hostingu" (nie sprzedaje go komercyjnie) czy moge uzyc tej jednej domeny i jednego adresu IP zeby stworzyc 2 nameserwery ? Nie możesz, stworzysz jeden nameserver o dwóch nazwach, na co być może nabiorą się niektóre, co głupsze systemy (które nie rozwiązują nazwy do IP i nie sprawdzają, czy IP są różne). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bezsciemy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2005 Nie możesz, stworzysz jeden nameserver o dwóch nazwach, na co być może nabiorą się niektóre, co głupsze systemy (które nie rozwiązują nazwy do IP i nie sprawdzają, czy IP są różne). Na domeny .pl wystarczy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
T 6 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2005 Nie możesz, stworzysz jeden nameserver o dwóch nazwach, na co być może nabiorą się niektóre, co głupsze systemy (które nie rozwiązują nazwy do IP i nie sprawdzają, czy IP są różne). Na domeny .pl wystarczy Tyle, że takie kombinowanie jest bezsensu, bo nie bez powodu wymagane są dwa nameservery. Jeśli ma się tylko jedno IP, to można do drugiego nameservera wykorzystać jakiś darmowy serwis, choćby fns.sgh.waw.pl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bezsciemy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2005 Tyle, że takie kombinowanie jest bezsensu, bo nie bez powodu wymagane są dwa nameservery. Masz rację. A jaki sens ma stawianie dwóch nameserwerów na jednej maszynie (na 2 róznych IP) co dzisiaj jest normalną praktyką w wielu hostingach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość adamszendzielorz Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2005 Masz rację. A jaki sens ma stawianie dwóch nameserwerów na jednej maszynie (na 2 róznych IP) co dzisiaj jest normalną praktyką w wielu hostingach. To nie o sens tutaj chodzi, tylko kompletna niewiedze tych "adminow" pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
T 6 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2005 Tyle, że takie kombinowanie jest bezsensu, bo nie bez powodu wymagane są dwa nameservery. Masz rację. A jaki sens ma stawianie dwóch nameserwerów na jednej maszynie (na 2 róznych IP) co dzisiaj jest normalną praktyką w wielu hostingach. Żaden. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pixel 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 14, 2005 czyli mialem racje - ja kozystam z xname.org - nie narzekam,dziala bez problemu - mysle ze dlatego hosteurope.de sprzedaje 1 ip zeby wlasnie wykozystac takie serwisy a nie kombinowac nie rejestruje domen pl wcale - praktycznie tylko .co.uk i com wchodza w gre i cos mysle ze te systemy sie nie nabiora Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bezsciemy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 14, 2005 nie rejestruje domen pl wcale - praktycznie tylko .co.uk i com wchodza w gre i cos mysle ze te systemy sie nie nabiora Nie wiem jak domeny .uk ale .com przyjmuje i dziala bez problemu (nawet na jednym serwerze DNS) Ale np domeny info juz nie będą działać na serwerach DNS opartych na jednym IP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pixel 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 14, 2005 tylko czy warto naprawde kombinowac - czy da rade czy nie, jesli moge sobie zrobic template na xname i potem tylko to duplikowac ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Grudzień 14, 2005 np domeny info juz nie będą działać na serwerach DNS opartych na jednym IP jak nie Zawsze jak mialem jedno ip to ustawialem na jedno ip dwa dns. i podpinane byly pdo to .info .com .pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
T 6 Zgłoś post Napisano Grudzień 14, 2005 np domeny info juz nie będą działać na serwerach DNS opartych na jednym IP jak nie Zawsze jak mialem jedno ip to ustawialem na jedno ip dwa dns. i podpinane byly pdo to .info .com .pl Nie masz się czym chwalić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Grudzień 14, 2005 Nie masz się czym chwalić. hehe nie tylko mowie, ze w wiekoszsci rejestrantow dziala. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach