hicky 10 Zgłoś post Napisano Styczeń 26, 2011 Witam . Zastanawiam się nad serwerem do firmy mojego ojca . Docelowo serwer ma obsługiwać Stronę www wraz z systemem zamówień. Czyli w godzinach pracy 9-16 będzie non stop zalogowanych około 20 użytkowników w sieci wew. Firmy, Zbyt, biuro itd. Do tego Nie wiem czy na wirtualizacji dało by zrobić np. OS : Centos a na Virtualnej Windows Server i do niego przypisanych około 20 użytkowników oraz żeby Windows nie miał wyjścia na świat zew. Czy da się wogóle tak zrobić? Łącze pod serwer Parametry serwera : ModelPE6600 Procesory4x MP 2.0 GHz Pamięć ram8GB RAM DDRDyski twarde 2 x 500GB SATAKontroler dysków twardychPERC 3 Napęd optycznyCD Sieć2x 10/100/1000 MB/SPorty/sloty Zasilacze2 Typ serwer5U O serwer się nie martwię ponieważ, że tak powiem jest po "Wypadkowy". Czy poprostu zainwestować w dwa mniejsze serwery . Jeden na Centos, drugi na Windows Server ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Styczeń 26, 2011 kup dwa nowsze, w rachunkach za prąd ci się zwróci po 2 latach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość RuFiK Zgłoś post Napisano Styczeń 26, 2011 a nie lepiej jedna maszyna, a na niej wirtualizacja ? (VMware ESXi) oraz żeby Windows nie miał wyjścia na świat zew. Czy da się wogóle tak zrobić? Jest taka możliwość. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Styczeń 26, 2011 imo diwe slabsze z ktorych kazda z czkawka poradzi sobie z wszystkimi funkcjami w razie awarii, przestoje bo cos sie popsuło bywają bardzo kosztowne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hicky 10 Zgłoś post Napisano Styczeń 26, 2011 No to tego się pozbęde tylko dyski zostawię .. Po 2. Serwery i tak nie są w dobrym stanie bo są sprowadzone z zachodu, najczęstsze ich wady to popalone zasilacze i płyty glówne (kondesatory) które szwagier wymienia .Nie wiadomo ile taki sprzęt pociągnie . Lecz jednego jestem pewien że pod Windows serwer będzie nowy serwer \ lepszy PC kupowany . A pod linux-a jakiś znajdę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach