kamil_h 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 25, 2011 Witam, mam w firmie za zadanie nauczyć się w jaki sposób interpretować wykresy RRD naszego serwera dedykowanego. Orientowałem się mniej więcej co oznaczają poszczególne wartości, jednakże interpretacja ich nie jest dla mnie do końca jasna. Pokażę może interesujące mnie wykresy, wiem jakich cech dotyczą poszczególne wykresy, jednak na niektórych jest dużo więcej informacji które podejrzewam wiele mówią o działaniu naszej maszyny, lecz nie wiem jak je interpretować, tzn. kiedy są poprawne, jakie są "poprawne". Kiedy podejrzewać że dzieje się coś niedobrego? Czy możecie mi pomóc? Wiem, że objaśnienie może wymagać napisania referatu, jednakże wszelkie informacje będą dla mnie bezcenne Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Styczeń 25, 2011 Load, co do loadu to może być i nawet 20, ale serwer bedzie troche mulił się Liczba procesów, mało jest do 1tys może i nawet być. CPU wiadomo, jak 400% tzn że 4 rdzenie są obciążone na maxa Ram, to też jak to "zielone" dojdzie do 7GB to się kończy po mału pamięc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil_h 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 26, 2011 Load, co do loadu to może być i nawet 20, ale serwer bedzie troche mulił się Liczba procesów, mało jest do 1tys może i nawet być. CPU wiadomo, jak 400% tzn że 4 rdzenie są obciążone na maxa Ram, to też jak to "zielone" dojdzie do 7GB to się kończy po mału pamięc Czyli rozumiem, że wykresy które pokazałem, mówią że z naszym serwerem jest wszystko ok? Powinienem zaczynać się martwić kiedy Load Avarge dochodzi do 4, czyli wtedy wszystkie 4 rdzenie są zajęte i po przekroczeniu tej liczby zaczyna się nie optymalne działanie procesów, ponieważ inne zakolejkowane procesy będą odbierać czas procesora procesorom działającym? Dobrze rozumiem? Zapytam również o parametry przy CPU, system - jest to użycie procesora poprzez procesy systemowe? user - są to aplikacje użytkownika? idle - to pewnie jest wolny czas procesora, czyli procek odpoczywa iowait - to jest oczekiwanie procesora na np. dane z dysku? Czy ta wysoka wartość może wskazywać na to, że mamy problem z pamięcią lub dyskiem? Co oznaczają param. nice, irq, softin? Czy możecie objaśnić równie obrazowo jak poprzednio parametry tabeli MEM? active - to zapewne jest ilość ogólnie używanej pamięci inactive - przeciwność active swamp - ilość używanej pamięci swamp? Czyli ilość swampa (pamięci na dysku) swamp_cache - tego nie rozumiem free - to zapewne pozostała wolna pamięć apps - ilość użytej pamięci poprzez wszystkie aplikacje? cached - To jest rzeczywiście zarezerwowana wolna pamięć? Co oznaczają kolejne parametry? slab_cache, valloc_used, buffers, page_tables ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Styczeń 26, 2011 Powinienem zaczynać się martwić kiedy Load Avarge dochodzi do 4, czyli wtedy wszystkie 4 rdzenie są zajęte i po przekroczeniu tej liczby zaczyna http://blog.scoutapp.com/articles/2009/07/31/understanding-load-averages Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elroy 6 Zgłoś post Napisano Czerwiec 15, 2011 Prosiłbym też o interpretację wykresu. Nagle zwiększyła się wartość nice - wartość na czerwono. Poczytałem na wiki, ale jakoś nie umiem sobie tego zobrazować. Interweniować, ignorować? Dzięki za pomoc i wyjaśnienie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Czerwiec 15, 2011 Prosiłbym też o interpretację wykresu. Nagle zwiększyła się wartość nice - wartość na czerwono. Poczytałem na wiki, ale jakoś nie umiem sobie tego zobrazować. Interweniować, ignorować? Dzięki za pomoc i wyjaśnienie. Jakiś proces ci się odpalił w niedzielę z crona z priorytetem nice i ciągle działa. ps axfo ni,cmd Szukaj tych z NI > 0. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elroy 6 Zgłoś post Napisano Czerwiec 15, 2011 Jest jeden, mysql 1 \_ /usr/sbin/mysqld --basedir=/usr --datadir=/var/lib/mysql --user=mysql --pid-file=/var/run/mysqld/mysqld.pid --skip-external-locking --port=3306 Zostawić go tak jak jest? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
guziec 109 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2011 Jest jeden, mysql 1 \_ /usr/sbin/mysqld --basedir=/usr --datadir=/var/lib/mysql --user=mysql --pid-file=/var/run/mysqld/mysqld.pid --skip-external-locking --port=3306 Zostawić go tak jak jest? Troche dziwne, nice 1 to takie ni pies ni wydra, w dodatku przy mysql-u. Ja bym mu zmienił na 0 bo 'ordnung muss sein' renice 0 -p $(pidof mysqld) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cyferek Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2011 Load, co do loadu to może być i nawet 20, ale serwer bedzie troche mulił się Bez przesady, na dobrym sprzecie mozna miec 50 i wszystko bedzie smigac. Kwestia sprzetu i tego co na nim jest uruchomione. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2011 Pamiętajcie, że load to nie tylko CPU Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach