drajvver 4 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2011 Witajcie. Kiedyś zacząłem się zastanawiać, jak to jest, że DNS google działa na jednym IP i jest ogólnoświatowy. Dzisiaj naszło mnie na sprawdzenie, czy na prawde tak jest, odnalazłem odpowiednią stronę i oto wyniki: KLIK Jest to o tyle ciekawe, że gdyby tam była domena (co przy DNS z wiadomych przyczyn jest niemożliwe) to jeszcze jest to do zrobienia dzięki load-balancingowi itp. Jednak przy IP sprawa ma się inaczej, bo jak wiadomo - 1 maszyna - 1 IP, więc jak oni to zrobili? Ciężko wyglądała by też opcja z wewnętrzną podsiecią, bo tak czy siak główny serwer odpowiada na zapytania. Ktoś coś wie? Może mnie troszke doedukujecie? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2011 A masz pewność, że 8.8.8.8 to nie jest ogromna maszyna, ze specjalnym softem? Albo forwarduje requesty, na inne? Pozatym zapytanie dnsa o strefę, nie wymaga dużo nakładu pracy dla serwera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
drajvver 4 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2011 Nie mam pewności, temat założony bardziej z ciekawości, nic specjalnego. Gdyby forwardowała, w rezultacie dostawałbyś inne IP po prawej stronie, tak jak w tym wypadku klik, tak mi się przynajmniej wydaje, jeśli się mylę, to mnie poprawcie, dopiero się ucze wszystkiego, 2 klasa technikum inf, więc jeszcze wiele rzeczy nie wiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2011 Pingujesz google.com, różne ip wynikają z wielu rekordöw A http://network-tools.com/default.asp?prog=dnsrec&host=google.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2011 bo jak wiadomo - 1 maszyna - 1 IP, więc jak oni to zrobili? 1 IP jest przypisany do wielu maszyn. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach