sebanik 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 20, 2011 Witam. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał styczność tudzież używa kadłubków Tyana? Zastanawiam się nad zakupem tego typu sprzętu (Tyan GT20) jednak nigdy nie miałem z nimi do czynienia. Jak się sprawują (głównie chodzi o awaryjność)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Styczeń 20, 2011 (edytowany) Mam z nią sporo styczności więc jeżeli masz pytania wal tylko jedna prośba, nie kadłubek a obudowa, buda na szybko, kadłubek to mi się z okaleczeniem kojarzy. Jeżeli chodzi o obudowę GT20 to ma sporo zalet, po pierwsze jest na rynku długo i teraz jest już kolejna rewizja. To co się miało popsuć przez błędy projektowe dawno zostało naprawione. Systemy na jej bazie robione są w miarę tanie. Jakość wykonania nie odbiega od średniej. Trzeba tylko pamiętać żeby nie wyjmować zaślepek z ramek kiedy nie są obsadzone dyskami chociaż w ostatniej rewizji kiedy zmienili ramki jest to poprawione. Mechanicznie nie ma wad. Systemy w niej montowane to wszystko od starych jednoprocesorówek na Opterony po 2xXeon najnowsze z szybkich partii. Chłodzenie bez zarzutów, na termowizji nie widać było żadnych nagrzewających się miejsc. Raz czy dwa występowała po małym liftingu przodu jako delle jeżeli mnie pamięć nie myli. Zasilacz w niej montowany nie jest kosmicznej mocy więc systemy na 16 kości RAMu powinny iść do GT24. Obecnie wycofali z dystrybucji oficjalnej wersje 2U z powodów patentowych. Szyny takie sobie, trzeba się ich nauczyć. Sam patent na mocowanie do racka denerwujący, plus że nie ma problemu z wyjęciem i włożeniem kiedy mocujemy pomiędzy dwa serwery i jest tylko 1U miejsca. Szyny w cenie barebona, regulowane, pasują do wszystkich popularnych RACKów z jakimi się spotkałem, nie miałem nigdy problemu z dopasowaniem. Awaryjność ok, kiepsko reagują na złe warunki środowiskowe (złe chłodzenie, wilgotność, skoki temperatury). Najbardziej awaryjne (nie popadajmy w przesada najbardziej nie znaczy dużo) są różne rzeczy związane z CD chociaż pojęcia nie mam czemu bo wszystkie elementy bardzo standardowe, plus taki że do codziennej eksploatacji CD/DVD nie potrzebne. Serwis kurierem działa jako tako, jeżeli dobrze zdiagnozuje się usterkę samemu to będzie szybko, gwarancją faktura więc nie ma problemu z globalnym systemem itd. Ogólnie bardzo fajna platforma w niskich pułapach cenowych dużo jej przerzucamy i raczej nie mamy z nią kłopotów. Dwie trzy duże firmy w Polsce działają na tych platformach i nie narzekają. Edytowano Styczeń 20, 2011 przez theONE (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach