Gość RuFiK Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2011 Hi. Zastanawiam się nad możliwością, znalezieniem sposobu na wypowiedzenie umowy na internet (netia) po tym jaką ofertę otrzymałem od Ventra. Umowę zawarłem 24 miesiące temu, zostało mi jeszcze 12. Czy jest ustawa ? przepis lub cokolwiek, co mi pomoże zerwać umowę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2011 Sadze ze netia ma na tyle dobrych prawnikow ze nie znajdziesz dziury, poslalem ci na PW pewien sposob ale zalezy jaka masz umowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2011 Nowy VAT nie jest podstawą do rozwiązania umowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2011 Nowy VAT nie jest podstawą do rozwiązania umowy Absolutnie nie jest podstawą do rozwiązania umowy, gdyż nie wynika to z widzimisie operatora, tylko zmian w przepisach prawa. Ja wiem, że tobie chodzi o art. 60a, 61 (o ile się nie mylę), ale tu on nie ma zastosowania, co zostało opisane trochę niżej. Podstawa prawna. Ustawa z dnia 16 lipca 2004 r. – Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800, z późń. zm.) edit: napisałeś nie jest, a ja przeczytałem jest. Ale nie usuwam, może komuś się przyda. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2011 Nowy VAT jest podstawą do rozwiązania jeżeli operator wraz z wyższym VATem podniósł ceny usługi i nie poinformował o tym klienta. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wood 173 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2011 Nowy VAT jest podstawą do rozwiązania jeżeli operator wraz z wyższym VATem podniósł ceny usługi i nie poinformował o tym klienta. i nie poinformował- to jest słowo klucz , ale raczej wszyscy informują, wiem bo dostałem już sporo pisemek 5. W razie podwyższenia cen usług telekomunikacyjnych dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych jest obowiązany, z wyprzedzeniem co najmniej jednego okresu rozliczeniowego, do powiadomienia: 1) o tym abonentów na piśmie; 2) innych niż abonenci użytkowników poprzez podanie tego do publicznej wiadomości.6. W przypadku, o którym mowa w ust. 5 pkt 1, abonent powinien zostać poinformowany także o prawie wypowiedzenia umowy z powodu braku akceptacji podwyższenia cen, a także o tym, że w razie skorzystania z tego prawa dostawcy publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze, z zastrzeżeniem art. 57 ust. 6. Polecam np. http://prawo.money.p...9,0,687007.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2011 Bzdury pleciecie. Umowę jak najbardziej można sobie zerwać. Ba, zawsze istnieje możliwość jednostronnego zerwania umowy. Kwestia tylko tego (m.in. pieniężnych) konsekwencji. Dowcip tylko taki, że jako, że zmiany podyktowane są zmianami w prawie, to należy wtedy zwrócić kwotę podarowanej nam przez takiego operatora ulgi. A jeśli dany operator nie poinformuje o tym, to co najwyżej dostanie karę od UOKiK za naruszanie obowiązków informacyjnych, ale nijak nie wpływa to na uprawnienia abonentów do zrywania umów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2011 A tak BTW to zdarzyło się Wam żeby jakiś operator podniósł ceny? U mnie i Telefon i Internet ceny netto poszły w dół żeby brutto pozostały na niezmienionym poziomie. @kafi To że zawsze można zerwać umowę ponosząc konsekwencje warunków promocyjnych jest raczej oczywiste, Rufikowi chodziło raczej o możliwość zerwania umowy bez tych konsekwencji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2011 UPC, było 119,50, jest 120,58 jakoś tak, więc poszło... do tego pójdzie kupa innych cen, oprócz VATu, bo wszyscy zapłacimy za ten wybryk rudo-czerwonego pieska. No i paliwa idą galopująco w górę, więc będzie tylko drożej, i nie tylko o 1 punkt procentowy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aimer Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2011 U mnie za kablówkę i Internet cena poszła w dół o parę groszy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach