Angle 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2010 Witam. W styczniu kończy mi się okres użytkowania serwera na którym aktualnie stoi moje forum i zastanawiam się nad zrezygnowaniem z obecnej firmy i postawieniu forum na serwerze VPS. Problem jednak w tym, że nie wiem jak to wszystko skonfigurować. Dlatego też zwracam się z pytaniem do Was - jak poprawnie skonfigurować serwer VPS, aby forum było stabilne i bezpieczne ? Jaki wybrać system operacyjny, odpowiednio zabezpieczyć serwer, dodać panel www - gdzie będą znajdować się różne statystyki, itp. dotyczące forum, itp ? I ogólnie co sądzicie o stawianiu strony na serwerze VPS - opłaca się w to bawić, czy lepiej zainwestować w serwer, który jest od razu przystosowany do www ? Wszelkie odpowiedzi są mile widziane. PS. Z góry przepraszam, jeżeli wybrałem niewłaściwy dział. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2010 A umiesz w ogóle zarządzać serwerem opartym na dystrybucji Unixowej, np. Linux czy FreeBSD, czy lecisz w ciemno ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angle 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2010 Instalowałem wcześniej na vps klienty torrent, boty irc, itp. Podstawy jakieś są. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2010 A nie lepiej zatrudnić na dwie godziny admina za 20zł? Widziałem firmy że pomoc administratora była gratis (dostęp do root i 1-2 h pracy admina gratis bodajże) Możesz również wziąć serwer zarządzany przez firmę i w razie problemu zawsze możesz zwalić na nich http://ionic.pl/vps.php W cenie serwerów Root VPS 2, 3 oraz 4 dodatkowo 0.5 godziny administracji miesięcznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Elektronik 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2010 Czy warto to zależy od tego dlaczego chcesz się przenieść, przekraczasz jakieś limity? Jeśli nie masz zbytniego doświadczenia to ja bym radził przeczytać dwa kursy o konfiguracji VPS, które są po polsku - to da Ci jakiś obraz tego, jak to wygląda. Po tych kursach proponowałbym jednak wziąć jakiegoś administratora i zapłacił kilka stówek za na prawdę dobrą konfigurację. Później pozostają tylko jakieś updat'y etc. Tylko w razie jakiegoś ataku na serwer pozostajesz sam i musisz szukać pomocy na forach lub u innych adminów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach