szakamafa 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2010 Witam, Zabieram się do migracji serwera master na którym stoi HyperVM i kilka wirtualnych maszyn. I podczas tego zabiegu napotkałem się na kilka problemów, dokładnie to nie wiem jak najlepiej przenieść te VPS'y żeby było szybko i sprawnie oraz żeby wszystko później działało. Znalazłem opisy, że można postawić slave, podpiąć pod mastera i zrobić np. Live migration. Są też sposoby jak wejście w daną VM i tam Backup Home jak rozumiem później muszę na drugim serwerze master utworzyć jakikolwiek VPS i odtworzyć ten backup który nadpisze konfigurację tej wirtualnej maszyny. Jest jeszcze Create Ostemplate i VPS Clone. Pewnie to też jakoś można wykorzystać. Próbowałem odtworzyć VM o wielkości ok 30 GB przez Backup Home ale niestety panel mieli tę paczkę i wywala się biały ekran, nie pojawia się możliwość odtworzenia, zapewne winą jest rozmiar VPS'a. W takim wypadku wypakowałem tego VPS'a ręcznie do /vz/private/vpsid i wygląda na to, że działa. A jak wy przenosicie swoje VPS'y robiąc migrację najlepiej master <-> master? Jak postępujecie z dużymi VM, czy tak jak ja to opisałem? Jak najlepiej robić migrację przy pomocy HyperVM? Dodatkowe pytanie: Jak zmienić Vpsid w bazie HyperVM? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2010 Opcja backup home bylaby najprostrza, VPS ID mozesz sprobowac zmieniac w /etc/vz/conf/ - jednak nigdy się nie wgłębiałem w ten temat. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szakamafa 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2010 Vpsid dla OpenVZ oczywiście można zmienić tu gdzie piszesz, natomiast w samym HyperVM trzeba to zrobić na jego bazie. W tej chwili mam duplikowany Vpsid na 2 VPS'ach taki sam i nie wiem jak zmienić dla tego jednego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2010 Zmiana VPS ID w bazie HyperVM: echo "update vps set vpsid = 'NOWY_NR' where hostname = 'HOSTNAME_SERWERA'" | hypervmdb Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach