xorg 693 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2010 Hi! Zakupiłem domenę na Allegro od pewnego usera - utrzymuje ją w Home, nie jest to z żadnej promocji więc można ją śmiało przenieść. Problem w tym, że sprzedający... nie potrafi. Cały czas się upiera że potrzebuję konto w Home (gdzie nie da się go założyć nie zamawiając usługi) oraz że sam authinfo załatwi sprawę - gdzie żaden rejestrator mi nie przyjmie kodu ze względu na niezgodność danych abonenta. Rozmawiałem z Home, tj. konsultantem który pisał mi że wystarczy w panelu podać nowe dane abonenta a następnie wydać authinfo, czytałem i podsyłałem mu info ze strony Home na temat przeprowadzania cesji - gdzie też nie ma nic o potrzebie konta dla nowego właściciela -a są podane wszystkie screenshoty, krok po kroku - sprzedający upiera się nadal przy swoich (błędnych?) przekonaniach. Czy mógłby ktoś opisać tutaj jak wygląda cesja + transfer domeny z Home.pl do innego rejestratora? Wysłałbym mu to i może by w końcu zrozumiał że do handlu domenami trzeba mieć odrobinę wiedzy a nie tylko samą domenę. Obecnie wszystko stoi już ze dwa tygodnie właśnie przez tą nieudolność sprzedającego - dlatego wielka prośba do Was o pomoc, bo już nie wiem jak mam do niego mówić... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
smoko 9 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2010 Ja akurat miałem standardową sytuację z home.pl Pierwsze domeny, założone jakieś 6 lat temu były w home. Od pewnego czasu tylko HRD no wydanie kodu polegało na wypełnieniu ich formularza, zeskanowaniu go i wysłania odpowiednich dokumentów do ich bok-u. Wysyłali mi kod AUTHINFO i w HRD już leciało jak spłatka. Akurat miałem konto w Home i w HRD ale myślę, że w Twoim przypadku on musi postarać się o wydanie kodu authinfo a jak nie to już kup najtańszą regionalną w home. Zrób konto - niech CI przetransferuje do home a potem sobie wyciagniesz gdzie będziesz chciał - no chyba ,że na tej domenie jeszcze coś ciąży ale to pewnie wyjdzie w praniu Jak coś to pytaj, na ile będę w stanie to pomogę. Pozdrawiam Smoko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2010 Dziękuję za odpowiedź. http://home.pl/cesja/elektroniczna Nie ma tu żadnej zmianki o koncie w Home dla nowego dysponenta. Z tego co widzę, to nie jest to tak iż konto = wiele usług - jak powszechnie przystało, tylko konto = jedna usługa, tj. każda usługa posiada własne, oddzielne konto - w myśl z cytatem " usługi podając nazwę usługi oraz hasło." Aby było bardziej widoczne, link do screenshota -> http://home.pl/imgs/d713cead8f001eb77edf512bb14f149b.png - potrzebne są tylko te dane, które tu są pokazane. Owszem - domena do czasu transferu via authinfo musi pozostać w Home, jednakże nawet po zmianie danych abonenta zostaje na tym koncie co była - konta są przypisywane do danej usługi a nie danego abonenta, jak już wcześniej wspomniałem. Jedyna zmiana po cesji to prawny abonent usługi, a wtedy gdy dane są już potwierdzone przez pracownika Home.pl mogę wziąć authinfo do swojego operatora. Dobrze wszystko napisałem ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
klopikxda 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2010 Wydanie kody Authinfo dla większości domen w Home.pl jest darmowe. Może sprzedający nie chce się później bawić w cesje u operatora którego wybierzesz ? Jeśli przenosisz domenę np. do Dropped.pl to Whois zostanie zmienione przez Dropped automatycznie, ale zdarza się, że inni operatorzy uprzykrzają sprawę z formalnościami. Wszystko zależy do kogo przenosisz domenę. Najlepiej najpierw dokonać cesji, a potem dopiero samemu poprosić o kod Authinfo. Sam zacząłem dokonywać tylko cesji , bo już kilka razy miałem sytuację że musiałem wypełniać jakieś śmieciowe dokumenty i wysyłać skany dowodu do niezaufanych operatorów. Mam swoje domeny w Home.pl i domeny wydaję tylko za pomocą cesji (chyba że klient pisze że domena idzie do Dropped.pl to tylko wtedy robię wyjątek i leci kodzik ). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2010 Masternet.pl - a oni wymagają dane identyczne jak u siebie w panelu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach