Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 Witam, mój VPS nie czyta mi captchy , Co może być tego problemem? Jak temu zaradzić? Pod tym adresem: w miejscu kod powinien wyświetlić się obrazek: www.pwn3d.pl/contact.html Natomiast tu powinna zostać wygenerowana captcha: www.pwn3d.pl/captcha/captcha.php?c=black Kod pliku: <?php session_start(); $znaki = array('a','b','c','d','e','f','g','h','i','j','k','l','m','n','o','p','r','s','t','u','w','x','y','z','q','v'); $code = ""; for($i=0;$i<5;$i++){ shuffle($znaki); $code .= $znaki[1];} $_SESSION['code']=$code; $image = imagecreate(100,40); if($_GET['c']=='black'){ $black = imagecolorallocate($image, 0, 0, 0);}else{ $background_color = imagecolorallocate($image, rand(0,255), rand(0,255), rand(0,255));} $white = imagecolorallocate($image, 255, 255, 255); imagettftext($image, 25, 0, 10, 30, $white, '/punktass.tff', $code); imagejpeg($image,null, 100); ?> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 Nie masz czcionki którą podajesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 Masz plik punktass.tff ?;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 Masz plik punktass.tff ?;-) No właśnie cały fantazja polega na tym, że czioonka znajduje się w tym folderze z captchą jak i nawet w folderze głównym witryny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 Spróbuj usunać / z adresu pliku z czcionką. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 Spróbuj usunać / z adresu pliku z czcionką. próbowałem : imagettftext($image, 25, 0, 10, 30, $white, 'punktass.tff', $code); imagettftext($image, 25, 0, 10, 30, $white, '/punktass.tff', $code); imagettftext($image, 25, 0, 10, 30, $white, './punktass.tff', $code); imagettftext($image, 25, 0, 10, 30, $white, 'captcha/punktass.tff', $code); i nic może nie mam czegoś na vps zainstalwoanego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mruczek Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 TFF ? A tam nie powinno być TTF ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 poprawiłem na TTF Dalej to samo imagettftext($image, 25, 0, 10, 30, $white, 'punktass.TTF', $code); imagettftext($image, 25, 0, 10, 30, $white, '/punktass.TTF', $code); imagettftext($image, 25, 0, 10, 30, $white, './punktass.TTF', $code); imagettftext($image, 25, 0, 10, 30, $white, 'captcha/punktass.TTF', $code) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 a ttf bez caps locka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 tez nie działa bez capsloka, domniewam, że nie mam zainstalowanego czegos na serwerze. jednak widzę że nie ma tu żadnego speca ;p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Grudzień 10, 2010 masz gd w php ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 no niby w jakiś sposób to instalowałem ale nie jestem pewien czy mi się to udało, bo pierwszy raz pracuję na VPS. A w necie ciężko o instrukcję krok po kroku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 tez nie działa bez capsloka, domniewam, że nie mam zainstalowanego czegos na serwerze. jednak widzę że nie ma tu żadnego speca ;p Ty szukasz wróżki ze szklaną kulą, a nie speca. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Ty szukasz wróżki ze szklaną kulą, a nie speca. No dobrze. Wróżka powiedziała mi ze mogę nie mieć bibliotek PHP GD. Czytałem ze są odpowiedzialne za obrazki, i być może coś pochrzaniłem przy ich instalacji. Bo mi wyskoczyło, że czegoś tam brak. Poczęstujecie mnie może jakimś poradnikiem? Albo powiecie mi jak je dobrze i skąd zainstalować? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Nie ma, że "mogę nie mieć". Odpalasz phpinfo() i w sekundę wiesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Nie ma, że "mogę nie mieć". Odpalasz phpinfo() i w sekundę wiesz. z tego ci widzę gd jest zainstalowana a wszystko włączone. Wiec co może być problemem tego nie wyświetlania obrazka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Bez szklanej kuli nie dam rady. Może być milion powodów a jakiś wyrwany fragment kodu i "nie działa" to za mało aby cokolwiek powiedzieć. Może brakuje wywalenia nagłówka header('Content-type: image/jpeg'); a może jakieś zmienne są puste, a może.. może.. może... morze jest szerokie i głębokie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Zobacz czy EXAMPLE1 z http://php.net/manual/en/function.imagettftext.php ale z Twoją czcionką Ci zadziała. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Obrazek "http://***********/test.php" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Na pewno przed HEADER( nie masz żadnych znaków, spacji, tekstu ? zobacz ten przykład http://php.net/manual/en/function.imagecreate.php example1. Musisz mieć jakaś bibliotekę (GD) źle zainstalowaną. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Na pewno przed HEADER( nie masz żadnych znaków, spacji, tekstu ? zobacz ten przykład http://php.net/manua...imagecreate.php example1. Musisz mieć jakaś bibliotekę (GD) źle zainstalowaną. Podpowiesz mi jak mam odinstalować i zainstalować te biblioteki jeszcze raz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kopaczka Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Daj na początku pliku: error_reporting( E_ALL ); ini_set( 'display_errors', 'On' ); I sprawdź czy zmienna $_GET['c'] istnieje if(isset($_GET['c']) && $_GET['c']=='black'){ To nie jest wina biblioteki GD tylko błędnie napisanego kodu Zobacz jeszcze czy masz UTF-8 z BOM czy bez bo to też jest znaczna różnica http://pl.wikipedia.org/wiki/BOM Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Daj na początku pliku: error_reporting( E_ALL ); ini_set( 'display_errors', 'On' ); I sprawdź czy zmienna $_GET['c'] istnieje if(isset($_GET['c']) && $_GET['c']=='black'){ To nie jest wina biblioteki GD tylko błędnie napisanego kodu Zobacz jeszcze czy masz UTF-8 z BOM czy bez bo to też jest znaczna różnica http://pl.wikipedia.org/wiki/BOM Pozdrawiam dodałem regułkę na początku pliku. i to samo Co do BOM to nie wiem jak to sprawdzić? wszystko edytuje przez notepada++ i nie wiem jak to sprawdzic? I sprawdź czy zmienna $_GET['c'] istnieje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kopaczka Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 i nie wiem jak to sprawdzic? I sprawdź czy zmienna $_GET['c'] istnieje Dałem Ci kod.. Nie bierz się za kodzenie jak nic nie ogarniasz Użyj sobie lepiej http://code.google.com/p/cool-php-captcha/ To: if($_GET['c']=='black'){ Zamień na: if(isset($_GET['c']) && $_GET['c']=='black'){ W notepad++ masz właśnie kodowanie UTF-8 z BOM i bez, poszukaj gdzieś w górnym menu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suchjy 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2010 Dałem Ci kod.. Nie bierz się za kodzenie jak nic nie ogarniasz Użyj sobie lepiej http://code.google.c...ol-php-captcha/ To: if($_GET['c']=='black'){ Zamień na: if(isset($_GET['c']) && $_GET['c']=='black'){ W notepad++ masz właśnie kodowanie UTF-8 z BOM i bez, poszukaj gdzieś w górnym menu. w notepad znalazłem. Ustawić na kodowanie z czy bez? jak moesz napisz na gg: 8001360 bedzie szybciej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach