bigmuzy 0 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2010 Jak w temacie - Ubuntu 10.04, Tomcat 5.5 i JDK - najpierw 1,5, później 1,6, później spróbowałem nawet OpenJDK. Wszystko najnowsze wersje pobrane ze stron. Po uruchomieniu czystego Tomcata zaraz po instalacji zużycie pamięci wzrasta z ok. 15MB do 430MB. Czy to jest normalna sytuacja? Do tego muszę uruchomić jeszcze jedną aplikację (w javie), której zużycie pamięci po starcie wynosi 880MB :/. Wcześniej, na innym VPSie całość funkcjonowała baz problemu na limicie pamięci 512MB (nie pamiętam dokładnych zużyć)! Na lokalu postawiłem sobie czyste Ubuntu (oczywiście cały czas mowa o wersji server, minimalna inst.) na VirtualBoxie, zainstalowałem podobny zestaw, i po uruchomieniu Tomcata jego wykorzystanie pamięci wynosi 29MB. O co chodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2010 Wzuć może jeszcze raz Ubuntu na VPS i odnowa skonfiguruj tylko że na vps ( OpenVZ ) nie ma SWAP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
statnet 1 Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2010 Przed startem Tomcata przekaż parametry maksymalnego zużycia pamięci: export JAVA_OPTS='-server -Xmx64M' $TOMCAT_HOME/bin/startup.sh W tym przykładzie proces javy nie powinien zużyć więcej niż 64MB. PS. Z naszych doświadczeń wynika, że java dużo stabilniej działa na Xen niż OpenVZ. Xen to gwarantowane zasoby, w OpenVZ masz do dyspozycji pamięć gwarantowaną oraz burst (niegwarantowana). Jeżeli proces zużywa większość czasu pamięć burst może zostać unicestwiony przez serwer w momencie większego obciążenia pamięci na maszynie matce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bigmuzy 0 Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2010 Dzięki za konkretną odpowiedź, próbowałem już trochę z tymi parametrami - na tej jednej instalacji jakby trochę nie słuchała ta Java, ale wrócę do JDK 1.6 - może będzie ok. Faktycznie, wcześniej myślałem już o Xen... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bigmuzy 0 Zgłoś post Napisano Listopad 23, 2010 Dalej walczę z tym Tomcatem :/, nadal na OpenVZ. Parametry zmniejszają zużycie pamięci, jednak chyba nie do końca... Nadal po uruchomieniu Tomcata java zużywa 200MB. Będę wdzięczny za wskazówki. Acha, w między czasie zmieniłem system na CentOS 5.5. Jeśli któs jest chętny dam namiar na VPS'a do wglądu - aktualna instalacja jest testowa więc można mieszać. Z góry dzięki za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach