^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2010 Witajcie Dziś lub jutro będę starał się składać zamówienie na routerek do domu, mniej więcej o takich parametrach: Obudowa: Antec ISK300-65 Płyta główna: ASUS AT3IONT-I Deluxe Pamięci DDR3, jeszcze coś się dobierze ;-) ( reszty nie ma sensu dopisywać, bo zarówno procek, zasilacz i jak i grafika siedzą "w środku" ) Brakuje mi do pełni szczęścia super cichego dysku 2,5'', oczywiście talerzówka, min. 250GB, SSD to istna profanacja i nieopłacalny zakup, w szczególności przy tak biednych pojemnościach. Całość będzie chłodzona pasywnie, więc dysk będzie najgłośniejszym elementem, także staram się dobrać coś, co nie zakłóci perfekcji Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
stream 0 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2010 Łap: http://www.komputronik.pl/index.php/product/75554/Podzespoly_PC/Dyski_twarde/Seagate_Momentus_5400_6_250_GB_5400_8MB_Serial_ATA-300_.html lub http://www.komputronik.pl/index.php/product/70018/Podzespoly_PC/Dyski_twarde/Seagate_Momentus_5400_6_320_GB_5400_8MB_Serial_ATA-300_.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2010 Skoro to ma być router, to może http://allegro.pl/adapter-przejsciowka-ide-ata-to-cf-i1301509339.html plus karta CF? Tanio, cicho i mało ciepła. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2010 Compact Flash na 250GB? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2010 Fakt, nie doczytałem. Myślałem, że to ma być stricte router bez innych ficzerów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2010 Niestety, ma tam być jeszcze serwer FTP, monitoring, delikatne WWW, więc dysku musi trochę być ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2010 Też polecę serię Momentus od Seagate'a. Mam takiego w lapie i zupełnie go nie słychać. Na dyski 3,5" tej firmy zawsze narzekałem, bo lubiły sobie powarczeć, ale te dwuipółcalówki są rewelacyjnie ciche. Jedyny ich minus to średnia wydajność, ale to już wynika z małego cache i 5400 obrotów. Plusy to wspomniana cicha praca i niska cena. Też polecę serię Momentus od Seagate'a. Mam takiego w lapie i zupełnie go nie słychać. Na dyski 3,5" tej firmy zawsze narzekałem, bo lubiły sobie powarczeć, ale te dwuipółcalówki są rewelacyjnie ciche. Jedyny ich minus to średnia wydajność, ale to już wynika z małego cache i 5400 obrotów. Plusy to wspomniana cicha praca i niska cena. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Listopad 20, 2010 Wszystko ładnie, pięknie, router sobie stoi, w środku dysk 5400.6 momentusa 500GB. Tylko dlaczego nikt mi qrna nie powiedział, że talerze tych dysków to z 30 cm, w środku obudowy, słychać, jak zapierdzielają... Głowice jeszcze bardziej dawały się we znaki, ale poradziłem sobie z nimi po części via hdparm -B. Chyba czas uderzyć w coś od Hitachi, tych cholerstw nigdy nie potrafiłem się dosłuchać, a tu już nerwicy dostaje po 2 godzinach pracy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Listopad 21, 2010 Na Twoim miejscu bym ten dysk reklamował. Albo go porządnie zamontuj, żeby nie dostawał wibracji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach