athbus 106 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2010 Witam, chciałbym zapytać czy vps zwiększy responsywność aplikacji. W skrócie chodzi o to, że mam aplikację do użytku wewnętrznego (na ogół 2-3 osoby z niej korzystają) - jest to aplikacja webowa z dużą ilością ajax'u. To co chciałbym uzyskać to jak najszybsze działanie tych elementów ajaxowych. Zastanawiam się czy lepszym wyborem będzie: - dobre konto na hostingu współdzielonym - tani vps o minimalnych parametrach Na chłopski rozum to wydaje mi się, że jakiś najtańszy vps w Polsce np. Ionic byłby lepszy, bo na pewno 2 osoby go nie będą zamulać a mam dedykowaną moc tylko dla siebie. Teoretycznie więc nie powinno stać się tak, że ktoś na hostingu współdzielonym zamula wszystkich w około. Tylko czy tak jest w rzeczywistości? Może jednak osoby na vps mimo rozdzielenia wchodzą sobie "w paradę". Na hostingu współdzielonym np. od kei/iq aplikacje ajaxowe z reguły chodzą mi bardzo sprawnie, ale raz na jakiś czas coś (może to jednak kłopoty na łączu) sprawia, że trzeba 2-4 sekundy poczekać na odpowiedź. Jak uważacie - co będzie w tych warunkach lepszym wyborem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bartosz.nowicki 7 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2010 Wszystko zależy od tego jak dużo zasobów potrzebuje to oprogramowanie. I nie koniecznie słaby VPS musi być lepszy od konta hostingowego. Jeden VPS z małą ilością RAM musi obsłużyć wiele usług jednocześnie FTP, HTTP, MySQL i do tego oprogramowanie doinstalowane przez użytkownika - to może nie wystarczać. Wg mnie powinieneś zamówić konta testowe w kilku firmach, przetestować jak sobie serwery dają radę z Twoją aplikacją i dopiero wtedy się zdecydować. Większość firm oferuje bezpłatny okres testowy, w przypadku VPS też się zdarzają. Poszukaj, przetestuj i dopiero wtedy się zdecyduj. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach