r4d3k 14 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2010 Witam, mam domenę u rejestratora gdzie mogę sobie dowolnie konfigurować DNS. Chciałbym teraz ustawić to w taki sposób aby domena główna i 1 subdomena były na różnych serwerach (2 zwykłe sharedy z cPanelem u różnych usługodawców). Jak to poprawnie skonfigurować? Będę wdzięczny za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Październik 20, 2010 Kierujesz DNSy domeny, na jeden z cPaneli, który umożliwia zmianę rekordu A. Następnie zmieniasz rekord A subdomeny na IP drugiego serwera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
r4d3k 14 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2010 Dziękuje N3T5KY, tak właśnie mam w tej chwili lecz niestety pod adresem subdomeny wyświetla się strona hostingu a nie moja, nie wiem dlaczego? :/ Subdomena jest prawidłowo podpięta u nich w panelu Dlatego pomyślałem o zmianie DNS u rejestratora Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Październik 20, 2010 A czy napewno przekierowałeś subdomenę na właściwe IP? Pamiętaj że ma być to IP na którym działa serwer http, a nie IP dnsów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
r4d3k 14 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2010 Ustawiłem IP takie samo jak w prawidłowo działającym kliencie FTP, czy to możliwe aby strona miała inne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Październik 20, 2010 Możliwe. Najlepiej napisz do supportu firmy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
r4d3k 14 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2010 Właśnie wysłałem ticket'a, chyba iż ktoś wie jak to skonfigurować u rejestratora domeny? Wystarczą tylko rekordy A czy MX, CNAME (FTP) muszę osobno? I jakie jeszcze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Październik 20, 2010 Jeśli chcesz mieć widoczne pod tą subdomeną tylko http/ftp to wystarczy tylko A. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
r4d3k 14 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2010 Dla subdomeny to mi wystarczy, dla głównej muszę dodać jeszcze MX oraz CNAME dla FTP czy coś pominąłem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Październik 20, 2010 A dla głównej przypadkiem nie jest już to dodane, jeżeli jest podpięta? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
r4d3k 14 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2010 W tej chwili jest, ponieważ domena jest oddelegowana na serwery hostingu. Ale pytanie jest o przypadek gdybym chciał to wszystko ustawić ręcznie w DNS rejestratora. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach