cheetos 0 Zgłoś post Napisano Październik 16, 2010 Przypuśćmy że mam na serwerze 2 dyski po 2 TB w raid 1 pod systemem Centos, jak to wygląda gdy pada mi jeden dysk. Czy system dalej pracuje? Co trzeba zrobić gdy wymienimy uszkodzony dysk aby raid się odbudował? /edit bardzo przepraszam moderatorów ale chyba temat nie w tym dziale co trzeba napisałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.follownet.pl 8 Zgłoś post Napisano Październik 16, 2010 Przypuśćmy że mam na serwerze 2 dyski po 2 TB w raid 1 pod systemem Centos, jak to wygląda gdy pada mi jeden dysk. Czy system dalej pracuje? Tak, nadal pracuje. Dane nie przepadają. Co trzeba zrobić gdy wymienimy uszkodzony dysk aby raid się odbudował? Wyłączyć serwer (chyba, że masz dyski hotswap), podmienić uszkodzony dysk nowym, odbudować macierz (najlepiej w trybie rescue, choć niekoniecznie), odpalić serwer. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Październik 18, 2010 Przydałoby się ustawić jeszcze bootowanie (grub). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cheetos 0 Zgłoś post Napisano Październik 18, 2010 No właśnie, doszedłem do momentu gdzie skopiowałem sobie system partycji z działającego dysku na nowy ustawiłem rodzaj partycji na Linux raid autodetect dodałem dysk do macierzy, macierz się odbudowała, wszystko jest ok. I teraz jak ustawić bootowanie w grubie żeby system wstał mi z tego nowego dysku w razie awari pierwszego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach