kalejdoskop 0 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2005 Mam pytanie odnośnie wyliczania transferu. Powiedzcie w jaki sposób providerzy go wyliczają ? Czy wszyscy wg jednego kryterium czy też jest tu pewne widzimisię ? U poprzedniego providera wyliczał mi tak jak pokazywał Webalizer, przy czym kiedy odnośniki na mojej stronie wskazywały na moja strone, ale przez http://www.... to pomimo, że taki odnośnik wykazywał jako generowany transfer to mi go potem odliczał od puli Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RebelPanther 0 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2005 Też dołożę do tego pytanie od siebie: Czy wyliczany transfer jest "fizyczny" - czy "tabelkowy"? Chodzi o to, ze transfer jest obliczany na podstawie specjalnego logu - w ktorym sa zapisane odwolania do kazdego pliku pobranego z serwera. Swietne. Ale czy to zapis na zasadzie "poszło odwolanie do pliku obrazek.jpg - zapisujemy do logu obrazek.jpg" - czy faktycznie ściągniętego do użytkownika obrazka.jpg? Wiecie do czego dążę? Czy wrzucane jest tam wszystko, do czego użytkownik się odwołał - bo wówczas rodzi się pytanie: a co z plikami, do których jego przeglądarka się odwoływała - ale które wyświetliła mu nie z serwera, a ze swego cache? Czyli de facto kilobajty takiego pliku nie ruszyły się z serwera, tylko z dysku internauty. Ot, taka ciekawostka ornitologiczna.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość adamszendzielorz Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2005 RebelPanther napisał: Wiecie do czego dążę? Czy wrzucane jest tam wszystko, do czego użytkownik się odwołał - bo wówczas rodzi się pytanie: a co z plikami, do których jego przeglądarka się odwoływała - ale które wyświetliła mu nie z serwera, a ze swego cache? Czyli de facto kilobajty takiego pliku nie ruszyły się z serwera, tylko z dysku internauty. Pliki pobierane z cache nie sa wliczane do transferu w logach (przynajmniej w Apaczu). W miejscu wielkosci pojawia sie "-" pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RebelPanther 0 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2005 adamszendzielorz napisał: Pliki pobierane z cache nie sa wliczane do transferu w logach (przynajmniej w Apaczu). W miejscu wielkosci pojawia sie "-" Dzięki Adam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ranma_man 0 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2005 Wlasnie sprawdzilem i to nie jest przypadkiem tak, ze przegladarka nie wysyla naglowkow z requestem grafik, jezeli na lokalce one istnieja i wiek ich nie jest starszy od daty waznosci strony? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RebelPanther 0 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2005 Tak jest, ale ja pytałam o konkretny przypadek - grafika załadowana nie z serwera, a z cache - czyli sprawdzona, że nie jest starsza, pobrana z dysku i wyświetlona. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ranma_man 0 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2005 Jeszcze raz: 1) Przeglądarka wysyła zapytanie do serwera o rozmiar i datę modyfikacji pliku graficznego 2) Przeglądarka po otrzymaniu danych porównuje wyniki z plikiem lokalnym i w razie czego pobiera cały plik z serwera. Otóż chodzi Ci o punkt 2, a mi o punkt 1. On wcale nie musi zostać wykonany i przeglądarka nie będzie się w ogóle prosiła o ten plik a posłuży się datą ważności html'a. Sprawdziłem po logach przeglądarki za pomocą live http headers w ff oraz u siebie na lokalce bawiac sie plikami graficznymi i grzebiąc w logach apacha. Przynajmniej tak mi się wydaje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RebelPanther 0 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2005 Ranma_man napisał: Jeszcze raz:1) Przeglądarka wysyła zapytanie do serwera o rozmiar i datę modyfikacji pliku graficznego 2) Przeglądarka po otrzymaniu danych porównuje wyniki z plikiem lokalnym i w razie czego pobiera cały plik z serwera. Czy mój avatarek wskazuje, że jestem blondynką? Ale ok,ok! Po prostu pisaliśmy o dwóch różnych zdarzeniach Ranma_man napisał: bawiac sie plikami graficznymi i grzebiąc w logach apacha. A to jest nic innego jak webmasterska wersja "Różowej landrynki" :twisted: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ranma_man 0 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2005 RebelPanther napisał: A to jest nic innego jak webmasterska wersja "Różowej landrynki"Khy khy, no prosze, ciekawe skojarzenie. Akurat apache moze byc conajwyzej zwykla krówką. :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jacek 0 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2005 Co do zmian w plikach: Ranma_man napisał: Jeszcze raz:1) Przeglądarka wysyła zapytanie do serwera o rozmiar i datę modyfikacji pliku graficznego 2) Przeglądarka po otrzymaniu danych porównuje wyniki z plikiem lokalnym i w razie czego pobiera cały plik z serwera. Nie, to przeglądara wysła datę pliku. Jeśli plik źródłowy ma datę identyczną z danymi w nagłówkach (nie dotyczy generowanej dynamicznie treści) serwer wysyła "304 Not Modified". Plik nie jest pobierany - nie jest generowany transfer. Więcej: http://annevankesteren.nl/2005/05/http-304 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach