kris248 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2005 Witam wszystkich, Mam dosyć szybkie łącze w firmie(DSL) dlatego chciałbym "postawić" serwer dla własnych (firmowych) potrzeb... Nie wiem co zrobić aby serwer podłączony do sieci był widoczny w internecie tzn. na całą sieć jest tylko jeden ip, nie wiem natomiast czy jest jakiś zewnętrzny ip tego danego komputera (serwera). Proszę o pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
viroos 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2005 szczerze sie przyznam ze czytalem 3 razy Twoj post i nadal nie do konca wiem o co Ci chodzi. ale jezeli chodzi Ci o to zeby uslugi na serwerze byly widoczne z zewnatrz to musisz przekierowac porty na routerze (ewentualnie umiescic go w strefie zdemitaryzowanej, co jest wygodniejsze ale mniej bezpieczne). jak chcesz zeby byl widoczny tylko w Twojej sieci w firmie to wystarczy ze nie przekierujesz portow na routerze dsl... Pozdrawiam Viroos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kris248 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2005 O to mo chodzilo... Dzieki! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
T 6 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2005 O to mo chodzilo... Dzieki! Po pierwsze radziłbym się zastanowić czy powinieneś się na to brać, skoro nie znasz takich podstaw... i piszę to bez złośliwości. Jeśli chodzi o pytanie to napisz dokładnie jak wygląda ta sieć, przede wszystkim co jest routerem (czy modem DSL z włączoną funkcjonalnością NAT, jakiś router sprzętowy, normalny serwer etc.). Bez tego nie da się odpowiedzieć sensownie (można tylko strzelać :>). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach