Novax 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2010 Witam Chciałbym się doradzić czy dobrze podpinam domenę pod serwer VPS. W celu podpięcia domeny zainstalowałem bind9 i w: named.conf dodałem coś takiego: zone "domena.pl" { type master; file "/etc/bind/db.domena.pl"; }; i w /etc/bind/ utworzyłem plik db.domena.pl do którego wpisałem: $TTL 3600 @ IN SOA server1.domena.pl. root.domena.pl. ( 2010052717 3600 3600 3600000 1209600 ) ; @ IN NS ns1.domena.pl. @ IN NS ns2.domena.pl. ; @ IN MX 10 mail.domena.pl. ; @ IN A adres ip serwera www IN CNAME domena.pl. ns1 IN A adres ip serwera ns2 IN A adres ip serwera mail IN A adres ip serwera Wszędzie zostało zastosowanie to samo IP. Co jeszcze muszę zrobić żeby domena "domena.pl" działała pod serwerem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2010 U rejestratora dodać glue-recordy ns1.domena.pl. i ns2.domena.pl. a następnie na nie wydelegować domenę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Novax 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2010 Czyli rozumiem że muszę do niego napisać żeby dodał? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2010 Czyli rozumiem że muszę do niego napisać żeby dodał? To zależy, jaki to rejestrator. Większość ma takową opcję gdzieś w panelu zaszytą. Ale jeśli nie ma/nie możesz jej znaleźć to najlepiej chyba to mailowo z registrarem załatwić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach