cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2010 Witam Mam kilka pytań bo chcę połączyć 2PC ( debian, ubuntu ) no i czy jak podepnę kable do katy sieciowych to czy diody powinny się świecić ? No i czy jak zaciskam wtyk to czy zdejmować pancerzyki z poszczególnych kabli ? Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2010 Masz odpowiedni kabel do tego? Tak, po poprawnej konfiguracji powinny się zaświecić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2010 1) Tak 2) Nie PS: Kabel oczywiście robisz w pełni skrosowany? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2010 Tak mam skrętkę UTP http://www.piotrekb.com/skretka.html używam tego robie oczywiście krosowany żeby 2 Pc połączyć. Jutro i tak musze kupic kolejne wtyczki, bo te zepsułem chyba. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2010 Zrób sobie kabel w pełni skrosowany wg schematu: http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable punkt "Gigabit T568B crossover" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2010 Dobra, kupie jutro wtyki rj 45 i rak zrobię, dzięki chłopaki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2010 Dobra ładnie działa prawie, ponieważ nie wiem jak 2 PC internet udostępnić :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2010 A szukać w google umiesz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2010 Musisz mieć dwie karty sieciowe w jednym komputerze, jedną podłączasz pod modem/router drugą kartę sieciową pod drugi komputer. http://banita.pl/~pysiu/si/siec.html Ale czy nie łatwiej kupić wirelessa lub jakiś hub? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2010 Po 1 mam internet przed modem GSM A i mam 1 kartę sieciową. Udostępniam już tak, ale nie działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2010 Litości, aż takich zabytków chyba nie używasz, żeby kable krosować Nie po to powstał Auto MDI-MDIX, żeby się w to bawić, ja bynajmniej problemów z łączeniem komputerów, komputerów do słiczów jak i samych słiczów nie miałem od kiedy zacząłem się w to bawić (kilka lat), a stosuję proste kable zawsze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2010 Dobra mi chodzi o udostępnianie internetu pod Linuxem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2010 Ok udało mi się w końcu udostępnić. O to skrypt jak ktoś zainteresowany. ppp0 - interfejs podłączony do internetu eth0 - interfejs udostępniający połączenie. http://wklej.org/hash/7a3751ece11/ Pozdro. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2010 [...] root@przemek-desktop:/home/przemek# cat /etc/init.d/upierdalacz ekhm, no muszę przyznać, że nazwa pliku dosyć oryginalna.. B) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2010 No nie miałem żadnego pomysłu to pierwszy lepszy B) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2010 Nacieszyłem się internetem na tamtym PC, ale dziś juz go nie ma, Nie wiem co się stało. Używam tego co wcześniej skryptu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2010 Sprawdź reguły iptables czy na pewno są załadowane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2010 Niby wszystko ładuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2010 Tzn po iptables -l sprawdzasz ? Adres IP na drugim PC mieści się w zakresie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2010 Tak. Na 2Pc mam IP 192.168.0.2 ,a mój ma 192.168.0.1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach