jonathanek 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 23, 2010 Witam Od pewnego czasu hosting blokuje moje konto ponieważ na moje serwery ktoś wrzuca pliki które wyłudzają od użytkowników dane bankowe. Jak mam się przed tym zabezpieczyć? Usuwam pliki lecz po jakimś czasie znowu się pojawiają, hasła też zmieniałem i nic. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Sierpień 23, 2010 Zainstaluj najnowszą wersję (lub zaktualizuj) używanego przez Ciebie skryptu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 23, 2010 Może trzeba by się zainteresować, skąd one się tam pojawiają? Zapewne trzeba by wyrzucić aktualnie używanego CMSa i zaktualizować/zmienić go Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jonathanek 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 23, 2010 Jak sprawdzić skąd się pojawiają ? mam IP ale to co raz z różnych krajów. CMS aktualizowany do najnowszej wersji php fusion extreme. .... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jonathanek 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 23, 2010 Z logu znalazłem takie coś: 94.76.225.109 - - [09/Aug/2010:16:03:39 +0100] "GET /forum/extension.inc HTTP/1.1" 200 810 "-" "PHP/5.2.9" Ciągle te IP odwołuje się do tego pliku który jest integralną częścią skryptu phpbb Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jonathanek 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 23, 2010 problem dać blok na ip i klase ? Na IP już dałem, a na klasę jak dać ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jonathanek 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2010 Przykro mi nadal nie wiem o co chodzi z tą klasą, dałem bana na te IP i wczoraj znowu było włamanie i wrzucenie pishingu z tego samego ip. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2010 iptables -A INPUT -s 192.168.100.0/24 -j DROP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2010 Na hostingu shared użytkownik raczej nie wykona polecenia iptables... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jonathanek 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2010 Chłopaki co mam robić ? Pomóżcie proszę.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2010 Najpierw przeanalizuj bardzo dokładnie dostępne logi WWW. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webh.pl 229 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2010 Z jakiego klienta FTP korzystasz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jonathanek 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2010 Total Commander najnowszy, nie zapisuję w nim hasła do serwera. Logi mogę wkleić na forum Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2010 Total Commander najnowszy, nie zapisuję w nim hasła do serwera. Logi mogę wkleić na forum Ale jeśli one zajmują sporo to ciężko będzie coś wyłapać, popatrz kiedy takie pliki zostały utworzone i sprawdź wtedy logi z tej godziny. Oczywiście póki co nie biorę pod uwagę opcji FTP aczkolwiek u dostawcy możesz się upewnić czy nastąpiły jakieś logowania na Twoje konto z innych adresów IP. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webh.pl 229 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2010 Ja obstawiam TC :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2010 Ja stawiam na skrypt : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2010 Dajmy się wypowiedzieć autorowi. Jak nie masz dużo tych logów możesz podesłać na PW jeśli coś takiego miało miejsce ostatnio.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jonathanek 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 29, 2010 Mam zablokowane konto przez firme hostingowa, moge poprosic o odblokowanie i dostanie sie do logow, ale jesli w tym czasie znowu nastapi atak to znowu mi je zablokuja dlatego chcialbym dzialac wielokrotnymi pomyslami na zabezpieczenie serwera zanim odblokuje hosting. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Sierpień 29, 2010 Przede wszystkim zmiana hasła na trudniejsze, odizolowanie postronnych osób (np. kolegów "fachowców") od pracy na serwerze, jeśli używasz Total Commangera odrazu zmień klienta FTP na inny, no i przeskanowanie wszystkich plików z serwera na obecność złośliwego kodu na Twoich stronach. No i sprawdź te logi, tam masz zapisane co się działo na serwerze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jonathanek 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 29, 2010 hasło było zmienione generatorem, tylko ja mam dostęp do serwera, klienta ftp zmieniłem, a jak przeskanować stronę pod kątem kodów ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Sierpień 29, 2010 Administrator przeskanuje Co serwer na twoją prośbę, możesz też przeskanować pliki na komputerze lokalnym np. Kasperskim lub Nortonem. Na bezpłatnych antywirusach jak np. Avast może Ci nie wykryć niczego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fir3 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2010 Administrator przeskanuje Co serwer na twoją prośbę, możesz też przeskanować pliki na komputerze lokalnym np. Kasperskim lub Nortonem. Na bezpłatnych antywirusach jak np. Avast może Ci nie wykryć niczego. ta akurat wykryje jeśli na koncie ma jakiegoś szyfrowanego phpshella lub jakiś inny autorski kod. ja stawiam na to iż serwer hostingowy jest dziurawy, i nie jest to z jego winy, dlatego iż 90 % włamań jest spowodowanych źle zabezpieczonym hostingiem i źle odseparowanymi użytkownikami (open_basedir a nawet chroot oraz chmod da się obejść) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2010 dlatego iż 90 % włamań jest spowodowanych źle zabezpieczonym hostingiem To dziwne co opowiadasz na tym forum gdyż my - dostawcy mamy zupełnie inne statystyki, zresztą ilości postów opisujące takie sytuacje też wiele o tym mówią. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2010 źle odseparowanymi użytkownikami (open_basedir a nawet chroot oraz chmod da się obejść) Rozwiń proszę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jonathanek 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2010 Daję wam logi chłopaki do analizy: http://rapidshare.com/files/416844786/Aug-2010.rar hasło: jonathanek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach