Taifun 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 23, 2010 Witam, mam kilka pytan odnośnie cronjobs. Nie mam możliwości sprawdzenia w php czy w tym dniu został już wykonany skrypt dlatego zadanie w cronjobs musi być wywołane dokładnie RAZ dziennie. Jak to ustawić w direct admin i cronjobs? 1) Czy jeśli ustawię na daną godzinę, minutę i sekundę np. 13:15.00 to skrypt wykona się dokładnie jeden raz czy to zależy od szybkości serwera? 2) Czy jeśli ustawię na daną godzinę, minutę i sekundę np. 13:15.00 a serwer będzie niedostępny to w danym dniu skrypt się nie wywoła w ogóle? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
stars 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 23, 2010 1) wykona się raz, niezależnie od szybkości serwera 2) zależy co rozumiesz przez niedostępność serwera (brak/zapachane łącze, niepoprawne działanie którejś z usług zależnie od tego jak wywołujesz skrypt) - cron nie sprawdza czy wynik działania skryptu jest zgodny z założeniami tj jeśli padło łącze to cron odpali zadanie, ale nie ustali czy skrypt wymagał poprawnego łącza, którego w chwili wywołania nie było. Podobnie gdy np. padł apache lub dns serwer, lub mysql (jeśli skrypt z tego korzysta). Także może wywołać, ale nie będzie ono poprawnie przetworzone. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Raffuss 4 Zgłoś post Napisano Sierpień 23, 2010 Tak z ciekawości: w DA nie ma przypadkiem takiej informacji wysyłanej na email w przypadku nie wykonania skryptu? W cpanel mam tak ustawione, że jeśli skrypt się nie wykona poprawnie błąd zasuwa mi na @ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach