Skryptoteka 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 18, 2010 Witam mam takie pytanie napisalem formularz w PHP ktory zawiera pola select a w nim e-maile moich uzytkownikow pobieranych z bazy MYSQL lecz problem jest tego typu skrypt mailowy nie moge zgrac z formularzem ktory napisalem oto ten kawałek kodu jestem zielony w tym temacie gdyż dopiero zaczynam się uczyć tego jezyka proszę o pomoc <?php $q = mysql_connect('localhost',"root","") or die ("awaria");; $q = mysql_select_DB("test") or die ("awaria");; print(" <form method='post' action='mail.php' id='wysylanie'>"); $wynik = mysql_query ("select email from users"); while ($txt = mysql_fetch_assoc ($wynik)) { echo '<select name="email">'; while ($txt = mysql_fetch_assoc($wynik)) { echo ('<option value="'.$txt['email'].'">'.$txt['email'].'</option>'); } echo ('</select>'); } print ("<br />Temat:<input type='txt' name='tresc' size='50' 'value='wpisz tekst kurrwa'>"); print("<br /><textarea rows='12' name='temat' cols='23'></textarea></p>"); print("<br /><input type='submit' name='wyslij' id='wysylanie'> <input type='reset' name='reset'></form>"); ?> i plik mail.php wygląda tak: <?php $email_do = ('$txt['email']'); $email_temat = 'temat'; $email_wiadomosc = "tresc"; if(mail($email_do, $email_temat, $email_wiadomosc)){ echo "Email (".$email_temat.") został wysłany."; } else { echo "Email (".$email_temat.") nie został wysłany."; } ?> lecz pokazuje mi błąd w linij 2 proszę o pomoc oraz link do ciekawego kursu dzięki któremu będę mógł się nauczyć programowania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 18, 2010 Problem jest w tej linijce: $q = mysql_select_DB("test") or die ("awaria");; Funkcja, której szukasz to mysql_select_db a nie mysql_select_DB. Poza tym dwa średniki na końcu są zbędne. A jak chcesz kurs, to polecam http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Skryptoteka 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 18, 2010 Blad wyświetlany jest w pliku mail.php w 2 giej linijce chce aby po wybraniu z formularza listy rozwijalnej odpowiedniego adresu meil została wysyłana wiadomość taki system meilingowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 18, 2010 $email_do = ('$txt['email']'); Po co ten nawias okalający $txt? Spróbuj $email_do = $txt['email']; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Skryptoteka 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 18, 2010 tym razem blad w linii 5 Warning: mail() [function.mail]: "sendmail_from" not set in php.ini or custom "From:" header missing in D:\programy\Instalki\xampp\htdocs\rafi\mail.php on line 5Email (temat) nie został wysłany. Florcio masz plusa ode mnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach