Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
bigmen

Domowy - budgetowy system bezpieczeństwa danych

Polecane posty

Witam,

Na moim laptopie (stoi zazwyczaj na biurku) posiadam dosyć ważne dane i chciałbym zwiększyć ich bezpieczeństwo jednocześnie nie wydając za dużo kasy. Wpadłem więc na następujący pomysł:

1. Kupuję zewnętrzny dysk na USB (o pojemności podobnej, lub większej niż dysk zamontowany w komputerze).

2. Mam zainstalowane dwa systemy, Linux i Windows - na partycjach Linux'owych nie posiadam ważnych dla mnie danych, więc skupię się na Windowsie. Posiadając już zewnętrzny dysk nasuwają mi się dwie możliwości zabezpieczenia danych:

a) zastosowanie RAID1 - tutaj pytanie: czy uda się coś takiego zrobić przez USB, ewentualnie może chyba być RAID software'owy.

:) instalacja jakiegoś odpowiednika CRON dla Windowsa i ustawienie skryptów które będą synchronizować dane, np. za pomocą aplikacji rsync (z tego co się orientowałem istnieje odpowiednik dla Windowsa) - taki skrypt byłby uruchamiany np. co kilka - kilkanaście minut

Teraz pytania:

- Czy takie rozwiązania się sprawdzą?

- Które z nich - "a" czy "b" będzie lepsze? (Rozwiązanie "b" może być lepsze jeśli będę posiadał dysk zewnętrzny o wielkiej pojemności, bo wtedy będzie możliwość przechowywania kilku wersji danych, np. kopia z aktualna i kopia z 5 minut wstecz)

- Czy warto backupować również partycję systemową? Przyznam że wszystkie ważne dane trzymam na osobnych partycjach.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować