Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
tomiabc

Intel Matrix Storage Technology

Polecane posty

Witam serdecznie,

Chciałbym utworzyć na swoim komputerze domowym macierz RAID 1.

Do wykorzystania jest płyta główna z Intel Matrix Storage Technology -> ASUS P7P55D-E LX

Dwa takie same dyski SATA.

Znalazłem również kilka informacji na ten temat http://www.intel.com...xstorage_sb.pdf

Pomijając podstawowe informacje o macierzach chciałbym upewnić się czy wszystko zrozumiałem :)

1. RAID BIOS ROM - Integrated into system BIOS, enables pre-OS RAID creation, naming and deletion.

Macierz tworzona jest z poziomu biosu, system operacyjny widzi tylko jeden dysk?

2. Intel® RAID Migration Technology - Seamless migration from a single hard drive to a RAID 0 or RAID 1 dual hard drive array without requiring OS reinstallation.

Na jednym dysku zainstalowałem system operacyjny i chciałbym teraz utworzyć macierz RAID 1. Nie muszę reinstalować systemu. Kontroler skopiuje dane z jednego dysku na drugi i utworzy macierz?

3. Co w przypadku awarii kontrolera? Czy mogę odłączyć pojedyńczy dysk z macierzy i podłączyć go do zwyczajnie do komputera?

4. W jaki sposób działa sam kontroler? Dba o to, żeby pojedyńcze bity na dyskach były zapisane w dokładnie ten sam sposób?

5. Raid 1 działa tak samo szybko jak jeden dysk, i dwa razy wolniej niż RAID 0? Czy rzeczywiście tak jest?

6. Najważniejsze, jak to działa w praktyce? Co z wydajnością? Jakieś sugestie komentarze?

Dziękuję serdecznie na wszystkie odpowiedzi :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować