tomiabc 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 16, 2010 Witam serdecznie, Chciałbym utworzyć na swoim komputerze domowym macierz RAID 1. Do wykorzystania jest płyta główna z Intel Matrix Storage Technology -> ASUS P7P55D-E LX Dwa takie same dyski SATA. Znalazłem również kilka informacji na ten temat http://www.intel.com...xstorage_sb.pdf Pomijając podstawowe informacje o macierzach chciałbym upewnić się czy wszystko zrozumiałem 1. RAID BIOS ROM - Integrated into system BIOS, enables pre-OS RAID creation, naming and deletion. Macierz tworzona jest z poziomu biosu, system operacyjny widzi tylko jeden dysk? 2. Intel® RAID Migration Technology - Seamless migration from a single hard drive to a RAID 0 or RAID 1 dual hard drive array without requiring OS reinstallation. Na jednym dysku zainstalowałem system operacyjny i chciałbym teraz utworzyć macierz RAID 1. Nie muszę reinstalować systemu. Kontroler skopiuje dane z jednego dysku na drugi i utworzy macierz? 3. Co w przypadku awarii kontrolera? Czy mogę odłączyć pojedyńczy dysk z macierzy i podłączyć go do zwyczajnie do komputera? 4. W jaki sposób działa sam kontroler? Dba o to, żeby pojedyńcze bity na dyskach były zapisane w dokładnie ten sam sposób? 5. Raid 1 działa tak samo szybko jak jeden dysk, i dwa razy wolniej niż RAID 0? Czy rzeczywiście tak jest? 6. Najważniejsze, jak to działa w praktyce? Co z wydajnością? Jakieś sugestie komentarze? Dziękuję serdecznie na wszystkie odpowiedzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach