Kotlin 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 Mam małe pytanie do Was. Czy domeny z niestandardowymi końcówkami też mają szanse się na wybicie w google? Chodzi mi o domeny z końcówkami: rs,se,co,tv,fm,gg, biz itd. Widziałem jedną stronę w google pod pewną frazą i strona była niby w Top 5 - .name, lecz to chyba wyjątek. Czy jeżeli zakupię jakąś domenę z taką końcówką czy mam takie same szanse jak .com, .pl? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ToFFiK 33 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 Tak, to nie ma różnicy jaka końcówka, jak założysz sobie na xaa i będziesz z darmową subdomeną a dobrze wypozycjonujesz stronę to też będzie top10, takich końcówek nie ma dużo w top'ach bo lepiej jest kupić standardową końcówkę żeby osoba wchodząca na stronę lepiej zapamiętała adres i wróciła na witrynę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystian 17 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 Tak, to nie ma różnicy jaka końcówka, jak założysz sobie na xaa i będziesz z darmową subdomeną a dobrze wypozycjonujesz stronę to też będzie top10, takich końcówek nie ma dużo w top'ach bo lepiej jest kupić standardową końcówkę żeby osoba wchodząca na stronę lepiej zapamiętała adres i wróciła na witrynę Widać, że nie masz zielonego pojęcia o pozycjonowaniu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 To jak ty masz, to coś napisz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kotlin 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 Nie chodzi mi o subdomenę.... Odpowie mi ktoś sensownie na pytanie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystian 17 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 Tak, "końcówka" ma duże znaczenie. Tak samo duże znaczenie ma lokalizacja serwera (adres IP) na którym pozycjonowania strona się znajduje. Jeżeli robić kontent na zachód, serwery kupujesz w USA, domenę najlepiej rejestrujesz też w USA. Jeżeli robisz na Polskę, sytuacja jest taka sama Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kotlin 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 IP niemieckie, domena z Samoa więc niezły pasztet Ale dzięki za odpowiedź Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 Krystian ej no... tld chyba nie jest tu problemem, co? Pociągnij temat? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 Krystian ej no... tld chyba nie jest tu problemem, co? Kto jak kto, ale Krystian zna się na rzeczy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystian 17 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 Google oficjalnie tego nie potwierdza ani nie zaprzecza, że sprawdza dnsy, ipeki i whois domen. Z doświadczenia jednak zauważyłem, że domeny zarejestrowane (.com) w np. HRD i GoDaddy, przerzucone na dnsy w USA całkiem inaczej się zachowują w Google i Yahoo. Domena kupiona i hostowana w USA z praktycznie tym samym niszowym targetem, ma znakomity ruch i z Googla i z Yahoo. Domena kupiona w HRD ma spory ruch z Googla, ale w Yahoo już nie bardzo. Dodam, że ta pierwsza domena w Yahoo jest na 1 pozycjio pod moim keywordem. Kolejna sytuacja z Polski, pewien nasz serwis, który ma średnio 50 tys uników dziennie, w Google pod "sex" nie był w pierwszych 500 wynikach. Po zmianie ipeków na te z geolokalizacją Polską, serwis wskoczył w TOP 5 w Google na ten keyword. Może to zbieg okolicznoiści, może nie. Ze swojego doświadczenia jednak wole wszystko robić stricte pod konkretny target i rynek. Trzymam się tej zasady i według mnie, pomaga torchę Warto czytać blog Googla o pozycjonowaniu, większość swoich technik właśnie mam od nich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2010 Najbardziej istotna jest treść, ja nie miałem problemu wypozycjonować domenę poland.as na frazy np. kolonie, obozy itp - z kilkadziesiąt pozycjonowanych w top3 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Raffuss 4 Zgłoś post Napisano Sierpień 23, 2010 Bartek ma po części rację. Treść na stronie i jej układ jest najważniejsza. Jednak żeby nie było Krystian także ma po części rację.. dłużej przychodzi podniesienie domeny jeśli kieruje na serwis w pl a jest zarejestrowana np w USA. Trudniej co nie znaczy że nie jest to możliwe Wszystko zależy od contentu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach