Gość thetox Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Witam jako ze kończy mi sie vps do testów jutro, to nie opłacam nakolejny miesiąc bo postanowiłem postawić sobie serwer na własnymkomputerze do dalszej nauki, ale w taki sposob zeby był widoczny wsieci dla innych. Bo jak narazie jak sobie ustawie host to tylko ja moge widzieć serwer na własnym koputerze w przegladarcę a inni nie. Więc jak to zrobić zeby serwer na moim własnym komputerze był widocznyw sieci? jak podepne domene, czytałem coś ze musi być zewnetrzne ip zechyba trzeba takowe wykupić, jaki koszt mieiseczny takiego ip i gdziemożna kupić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomiabc 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Publiczny adres IP możesz zazwyczaj otrzymać od swojego ISP (dostawcy internetu). Jednak nie jest to konieczne, żeby twój komputer był widoczny w sieci. Wystarczy, że poprosisz swojego administratora, żeby przekierował kilka portów na twój komputer. Wtedy dostęp do twojego komputera będzie się odbywał poprzez adresip:port np. 80.120.132.23:43233 gdzie 43233 to port. w przypadku protokołu http będzie to http://80.120.132.23:43233 Przekierowanie portów w zdecydowanej większości sieci odbywa się za przysłowiowe piwo. Za publiczny adres IP będziesz musiał zapłacić (mniej więcej piwo miesięcznie) Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Wolałbym inne ip uzywać niz to co mam, cały czas od mojego internetu. Można zakupić gdzieś publiczne ip? tak zeby serwer na moim komputerze z niego korzystał? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bl00keRs 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Napisał Ci już, że takie IP możesz dostać od swojego dostawcy internetu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 No to dupa własnie dzowniłem, nie dają nie sprzedają dla zwyklych osób tylko dla firm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 dobra ale na serwer www przeznaczasz nie caly adres ip tylko kilka portow na nim i nie musza byc to standardowe porty tylko moga byc inne, skoro to do nauki to takie rozwiazanie ci wystarczy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 No to dupa własnie dzowniłem, nie dają nie sprzedają dla zwyklych osób tylko dla firm Od jakiego operatora masz łącze? Z doświadczenia napiszę, że taki serwer do zabawy w domu będzie Cie kosztował(prąd + łącze) więcej niż dobry VPS. Kup VPS w IONIC, Statnet np. To nie są duże kwoty, a można powiedzieć, że wtedy masz już serwer z prawdziwego zdarzenia Inna sprawa, że na takim OpenVZ nie skompilujesz sobie kernela, jednak tym możesz pobawić się na własnym kompie/VirtualBoxie. Mimo wszystko jednak polecam naukę na domowym komputerze (VirtualBox). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Portów tez nie zmienią Serwer w domu będzie mnie kosztował jak będe miał komputer włączone cały czas to na pewno, chce zeby moj serwer na komputerze w domu był widoczny w sieci tak dla rozrywki Obecnie mam vpsa w IONIC do jutra, tego pierwszego i wszystko ok działa na nim. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Hmm.. po co chcesz w ogóle w świat mieć wyjście skoro nie będzie non stop? Kto z tego będzie korzystał w ogóle? I kiedy? heh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Oj a czy to ważne po co Chce i tyle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Ja mam stałe ip bo się nigdy nie zmienia, tylko nie jest publiczne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 A zebym ja to wiedział internet nie na mnie, tylko na matke cały czas, mam tu http://task.gda.pl/ moje ip wskazuje cały czas od początku juz chyba z 7 lat Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 wysłałem na PW Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Z doświadczenia napiszę, że taki serwer do zabawy w domu będzie Cie kosztował(prąd + łącze) więcej niż dobry VPS. Laptop Moc 50W Cena za KWh 0,55gr Cena za godzinę laptopowania 0,0275zł Cena za miesiąc (24h, 31dni) 20,46zł Jeśli koniecznie chcesz swoje zabawki wypuścić na świat to wystarczy konto shellowe na zewnętrznej publicznej maszynie z zestawionym tunelem SSH z domu. Do tego autossh do automatycznego podnoszenie tunelu i masz dowolny port dostępny publicznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 skoro nie masz stałego ip to zrób sobie no ip i skieruj na to jakiś adres domeny... Bez publicznego IP, to mu ciężko będzie. LaptopMoc 50W Liczy się to, co zasilacz _pobiera_ z sieci, a nie to co oddaje do komputera. Więc, przykładowo dla Asusa... Moc ~ 345W Cena za godzinę laptopowania = 0,18975 zł Cena za miesiąc = 141,174 zł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Liczy się to, co zasilacz _pobiera_ z sieci, a nie to co oddaje do komputera. Miernik wpinam przed zasilacz więc są to rzeczywiste pomiary. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2010 Wolałbym inne ip uzywać niz to co mam, cały czas od mojego internetu. Można zakupić gdzieś publiczne ip? tak zeby serwer na moim komputerze z niego korzystał? Poszukaj sobie jakiegoś dostawcę VPN dającego publiczną adresację. Jak dobrze poszperasz, to nie wydasz na to zbyt wiele... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomiabc 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2010 Liczy się to, co zasilacz _pobiera_ z sieci, a nie to co oddaje do komputera. Więc, przykładowo dla Asusa... Moc ~ 345W Cena za godzinę laptopowania = 0,18975 zł Cena za miesiąc = 141,174 zł Myślisz, że taki malutki zasilacz potrafi pobrać 350W z sieci? Największe zasilacze do laptopów dają napięcie i prąd odpowiednio 19V 4.74A co po przemnożeniu daje niecałe 100W. Zakładając, że sprawność takiego zasilacza jest na poziomie 65% to laptop przy największym obciążeniu potrafi pobrać 150W z sieci Dla przykładu najlepsze zasilacze impulsowe do PC osiągają sprawność na poziomie 80-85% Ale to przecież nie jest elektroda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2010 Największe zasilacze do laptopów dają napięcie i prąd odpowiednio 19V 4.74A Owszem, ale to na wyjściu. Na zasilaczu jest napisane (..) input 230V / 1,5A co po przemnożeniu daje 345W. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2010 Z doświadczenia wiem, że serwer chodzący nonstop w domu ciągnie ok 35 zł prądu na miesiąc. Zasilacz mam jakiś Fortron 350W 5A Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomiabc 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2010 Owszem, ale to na wyjściu. Na zasilaczu jest napisane (..) input 230V / 1,5A co po przemnożeniu daje 345W. nie pisz takich rzeczy, bo ktoś rzeczywiście pomyśli, że laptop może pobierać 350W z sieci. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość RuFiK Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2010 moj pc ma 450 W z tego uzywa ok 100 w przy pelnym obciazeniu CPU @ mowa o intel quad, z 6 gb ram Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bl00keRs 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 moj pc ma 450 W z tego uzywa ok 100 w przy pelnym obciazeniu CPU @ mowa o intel quad, z 6 gb ram W życiu takich pierdół nie słyszałem Podczas maksymalnego obciążenia wg. nie jednych testów pobór mocy wynosi nie mniej niż 140-150W zaś idle 80-90W, dorzuć do tego ram, kartę graficzną, dysk(i) i inne podzespoły to wyjdzie około 300W-400W w stresie ale nie 100W Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość RuFiK Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 komputer jest podlaczony przez ups APC, i na wyswietlaczu ups pokazuje stan obciazenia ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 Owszem, ale to na wyjściu. Na zasilaczu jest napisane (..) input 230V / 1,5A co po przemnożeniu daje 345W. To że tyle jest napisane na etykiecie zasilacza, wcale nie znaczy że tyle przez cały czas pracy ciągnie mocy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach