toskow 0 Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2005 pomozcie, znalazlem domene .pl na sprzedaz, ktora idealnie pasuje pod moja Ksywke (uklad liter) - w sumie to nic nie znaczy koles chce za nia 500 zl (coś mało więć szukam haczyka) pytanko: co musze od niego dostać, co mu dać i gdzie sprawdzić, żeby nie utopić 500zł on pewnie tez nie chce oddac jej za darmo a ze sie nie znamy to raczej mi nie zaufa... jakaś cesja? umowa? są gdzieś wzory? czy u registranta to jakoś musze okazać? wiem ze na www.dns.pl jest umowa, ktora musimy podpisac A jeśli WHOIS pokazuje tylko tyle: id abonenta: tdc9501366863845 (PRYWATNA) serwery nazw: ns1.only.pl.[70.85.86.142] ns2.only.pl.[70.85.87.40] utworzona: 2005.02.19 ostatnia modyfikacja: 2005.09.27 registrar: AZ.pl SC Albert Jerka, Andrzej Kostrzewa ul. Sosnowa 6a 71-468 Szczecin Polska/Poland +48.91 4243780 domena@az.pl opcja: brak opcji na nazwe domeny Abonent: dane niedostepne Kontakt techniczny: dane niedostepne jak moge sprawdzić czy domena jest jego? czy nie sprzedaje mi lipy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
piff 0 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2005 Pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić , to poprosić właściciela domeny o zmiany wpisu w bazie whois na ogólnodostepne. Pozwoli ci to potwierdzić w pierwszej kolejnośći iz on jest naprawde właścicielem tej domeny. Nastepnie w zależności jaka firma obsługuje jego domene można w rózny sposób zmianić właścicila domeny. Najłatwiej i najprościej jest przekazanie kodu authinfo. Wtedy z takim kodem mozesz przenieść sobie domena do dowalnego rejestratora. Sprzedajacy ogranicza się tylko do klikniecia linku potwierdzjącego który przychodzi na adres email podany w kontakcie technicznym. Mając domena u nowego rejestratora sam zmieniasz swoje dane na swoje ( cesja z poziomu panelu zarzadzania- bez zadnych papierków) i domena jest juz oficjalnie twoja własnością. Druga mozliwość iz sprzedający założy nowe konto w obecnej firmie która obsługuje jego domene, następnie przeniesie tam domene ( opcja dostepna z poziomu panela zarządzania domeną) i przekaże ci dane do konta, ty zmienisz dane na swoje (cesje) i masz domenke. W zależności od firmy która utrzymuje domeny moga być wymagania podpisania wniosku przez obydwie strony i wysłanie dokumentów ( fax , email , lub poczta) ale ja zawsze się skłaniam do przekazania drugiej stronie kodu authinfo - i osoba kupująca może robić co chce. ( każdy rejestartor powinien wydać taki kod bezpłatne na każde rządanie lub jest juz dosytępny w panelu zarządzania w każdej chwili) Oczywiście móglbym powiedzieć aby sprzedający wystawił swoja domena na giełde domen http://domenada.pl gdzie weryfikuje się i sprzedawce i potwierdza własność domeny całkowicie za darmo , ale była by to reklama :wink: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach