cabana 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 Witam Posiadam dostęp do VPS na Xen, no i mam problem z MySQL Zainstalowałem je normalnie komendą apt-get install mysql-server mysql-common mysql-client Tam ładnie podałem hasło do roota, no i gdy chce się połączyć do bazy jako root poprzez konsole mysql -u root -p To odrzuca mi hasło twierdząc że jest nie prawidłowe. Wczoraj z kolegą siedziałem do 24 nad tym i rozwiązania nie było. System reinstalowałem kilka razy. Teraz jest Debian, ale na CentOS tez nie działało. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc P.S. To nie mój VPS tylko kolegi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 Chodzi Ci ten majsqul w ogóle ? ps aux | grep mysql Sprawdź; mysqld_safe --skip-grant-tables mysql --user=root mysql w mysql wpisz; update user set Password=PASSWORD('new-password') where user='root'; flush privileges; http://www.howtoforg...l-root-password Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 Chyba tak root 3521 0.0 0.8 2612 1156 ? S 06:53 0:00 /bin/sh /usr/bi n/mysqld_safe mysql 3558 0.0 9.3 49600 12220 ? Sl 06:53 0:00 /usr/sbin/mysql d --basedir=/usr --datadir=/var/lib/mysql --user=mysql --pid-file=/var/run/mysql d/mysqld.pid --skip-external-locking --port=3306 --socket=/var/run/mysqld/mysqld .sock root 3559 0.0 0.4 1764 544 ? S 06:53 0:00 logger -p daemo n.err -t mysqld_safe -i -t mysqld root 3723 0.0 0.3 1848 516 pts/0 S+ 07:37 0:00 grep mysql Wczoraj reset juz robiłem kilka razy i nic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 i na obu systemach tak centos / debian ? (są inne wersje w yumie i apt - impossible żeby coś było nie halo i tu i tu ), coś robicie nie tak pokaż jakieś logi, sprawdź czy mysql.err coś wypluwa ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 W tym pliki nic nie ma /var/log/mysql.err ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 dpkg-reconfigure mysql-server-5.0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 Nie działa dalej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hemi 20 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 Sprawdź; mysqld_safe --skip-grant-tables mysql --user=root mysql w mysql wpisz; update user set Password=PASSWORD('new-password') where user='root'; flush privileges; http://www.howtoforg...l-root-password Zastosuj się do powyższej rady Najdmena. Oczywiście przed wykonaniem tych poleceń wyłącz mysql. Powyzsze instrukcje spowodują, że mysql zostanie uruchomiony w trybie umożliwiającym zalogowanie się do mysql bez użycia hasła. Logując się w ten sposób zmień hasło. Ah i mała uwaga: polecenie mysqld_safe --skip-grant-tables domyślnie uruchomi ci demona mysql w trybie interaktywnym, czyli po prostu po wykonaniu tego polecenia otwórz sobie drugą konsolę i na drugiej konsoli wykonaj resztę poleceń. Na koniec wyloguj się z mysql, zamknij pierwszą konsolę, uruchom (już normalnie) mysql i spróbuj się ponownie zalogować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 (edytowany) Działa wielkie dzięki mistrzu No i się za wcześnie ucieszyłem, po restarcie MySQL znowu nie działa, oraz root nie ma mozliwosci tworzenia nowych baz oraz nowych uzytkowników Edytowano Lipiec 23, 2010 przez przemox1 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 No i się za wcześnie ucieszyłem, po restarcie MySQL znowu nie działa, oraz root nie ma mozliwosci tworzenia nowych baz oraz nowych uzytkowników Musiałeś ostro namieszać, mysql z repo debiana działa absolutnie out of box Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2010 Właśnie nie, robiłem reinsall kilka razy, i na świeżym systemie też nie działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2010 Pisałem już na forum debiana i lipa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2010 A nie masz czasem pliku ~/.my.cnf ze zdefiniowanym polem host? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach