hektor 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2010 Szukam jakieś prostej metody backupu. Co użyć do backupu oraz jakie pliki do niego wybrać, które będą niezbędne. Chciałbym wiedzieć jakie metody polecają właściciele serwerów (VPS)? Po godzinie czytania różnych metod czyli rsynki rdiffy ftp, scp trochę zgłupiałem. Nie mam specjalnego serwera do tego chciałbym ściągać to do siebie na komputer. Główny jest Windows, ale nie wykluczam Linuksa jeżeli będzie niezbędny lub bardziej ułatwi przesył. Zależało by mi na metodzie różnicowej żeby nie trzeba było ściągać wszystkiego. Obecnie napisałem sobie 2 skrypty jeden do backupu bazy, drugi do plików strony, które będę pobierać najczęściej. Kopia całości powiedzmy raz na tydzień tudzież ręcznie przy jakiś poważniejszych zmianach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2010 Ile masz tych danych po spakowaniu z podziałem na WWW i SQL? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hektor 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2010 100 MB baza i 500 MB tendencja wzrostowa. Całość chcę mieć w razie W, żeby nie trzeba było od nowo konfigurować elementów, których używam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2010 no ale chyba mozesz przyrostowo odkladac backup zeby co chwila nie przegrywac 1GB Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2010 Najlepiej zrobisz, jeśli kupisz sobie drugiego VPSa w sensownej firmie i tam będziesz przerzucał backup. Drogo Cię to nie będzie kosztowało, a zyskasz pewny i w pełni automatyczny mechanizm. Z doświadczenia sprzed lat wiem, że jak człowiek sobie obiecuje, że np. co tydzień w niedzielę o 20 będzie pobierał ręcznie backupy, to w 50% wypadków trafiają się inne zadania do wykonania w tym samym czasie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2010 Strone sobie wrzuć do repo - svn, git, mercurial lub dowolne inne. Repo zapewni ci historię strony, czyli to co zaoferować ci może backup przyrostowy. Raz dziennie możesz sobie w domu robić z automatu update do ostatniej wersji www. Pierwszy checkout to będzie tylko 500MB, a później updaty będą się robić szybko. Rób dumpa wszystkich baz danych raz dziennie za pomocą mysqldump i pakuj bzip2 lub gzip z najwyższym poziomem kompresji (9) i wrzucaj sobie gdzieś skąd możesz ściągnąć z domu (sftp, ftp, https+basic auth). W razie totalnego fuckupu będziesz miał: ostatnią wersję www ostatnią kopię bazy danych W razie przypadkowego usunięcia pliku lub bazy będziesz miał: dowolną wersję www od początku jej istnienia (to gwarantuje repozytorium) backup bazy danych z dowolnego dnia (zakładam, że będziesz trzymał przez co najmniej tydzień codzienne backupy z baz) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biznes-Host.pl 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2010 Tak jak mówi @bellafront - kup prosty vps z duzym dyskiem i luknij na poniższy link http://blog.interlinked.org/tutorials/rsync_time_machine.html I będziesz miał fajny backup z możliwością odtworzenia poprzednich wersji plików. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2011 Strone sobie wrzuć do repo - svn, git, mercurial lub dowolne inne. Repo zapewni ci historię strony, czyli to co zaoferować ci może backup przyrostowy. Raz dziennie możesz sobie w domu robić z automatu update do ostatniej wersji www. Pierwszy checkout to będzie tylko 500MB, a później updaty będą się robić szybko. Czy ktoś ma tak rozwiązaną kwestię? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2011 Raczej się chciałeś zapytać czy to będzie działać, tak będzie a praca z np. svn sporo ułatwia, tylko najpierw trzeba poświęcić kilka godzin na nauczenie się SVNa jeżeli się go nie zna, wymaga podstawowej wiedzy z zakresu administracji czyli nic trudnego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach