SanKen 63 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2010 Witam mam pytanie potrzebuje wyłączyć podgląd procesów przez innego użytkownika. np. że zaloguje się na user i jak są inne procesy z apache,mysql.To ich nie widać,a jak uruchomię coś z konta user to automatycznie sie pokazuje tylko to co działa na tym użytkowniku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kopaczka Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2010 O ile się nie myle to zależy od kernela. Ale mogę się mylić. To nie wina htopa tylko konfiguracji serwera. Htop pokazuje tylko wynik polecenia ps z jakimiś dodatkowymi atrybutami. Chyba ps aux czyli wszystkie procesy. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2010 Potrzebujesz chyba Kernela z Łatą Grsecurity. Albo zablokuj użytkownikom włączanie htop'a Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2010 No właśnie potrzebne im to jest tylko by zabić 1 program. No chyba że napisze mi ktoś skrypt w bash by zabijał i wznawiał polecenie screen o nazwie B3 ścieżki sobie zmienię Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2010 http://debian.linux.pl/threads/11427-Zabicie-danego-SCREENA-losowy-PID?p=72764&viewfull=1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2010 W źródłach w kernelu w pliku fs/proc/base.c w okolicach linii 2769 masz: static struct dentry *proc_pid_instantiate(struct inode *dir, struct dentry * dentry, struct task_struct *task, const void *ptr) { struct dentry *error = ERR_PTR(-ENOENT); struct inode *inode; inode = proc_pid_make_inode(dir->i_sb, task); if (!inode) goto out; inode->i_mode = S_IFDIR|S_IRUGO|S_IXUGO; inode->i_op = &proc_tgid_base_inode_operations; inode->i_fop = &proc_tgid_base_operations; inode->i_flags|=S_IMMUTABLE; inode->i_nlink = 2 + pid_entry_count_dirs(tgid_base_stuff, ARRAY_SIZE(tgid_base_stuff)); dentry->d_op = &pid_dentry_operations; d_add(dentry, inode); /* Close the race of the process dying before we return the dentry */ if (pid_revalidate(dentry, NULL)) error = NULL; out: return error; } Zamień linię: inode->i_mode = S_IFDIR|S_IRUGO|S_IXUGO; na linię: inode->i_mode = S_IFDIR|S_IRUSR|S_IXUSR; Przekompiluj i zainstaluj poprawiony kernel. Wtedy użytkownicy będą mogli oglądąć tylko swoje procesy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2010 Wracając do tematu. Ten kernel to jest już w ubuntu czy muszę go zainstalować ? Bo nie mogę wyszukać tego pliku?(base.c) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.follownet.pl 8 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2010 Musisz pobrać źródła kernela. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach