Life 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 9, 2010 Mam pewien problem z aliasami w Lighttpd. Jest kilka domen podpiętych do serwera mam też webmaila. mod_alias jest włączony w konfigu mam taką linijkę alias.url += ("/webmail/" => "/usr/share/squirrelmail/" ) która ma tworzyć alias dla wszystkich virtual hostów ale jest jeden problem, na części domen to działa na innych nie. z tego co widzę to jeśli w katalogu vhosta nie ma żadnych katalogów, wówczas alias działa poprawnie i ładuje się webmail w innych przypadka gdy np. na vhost chodzi wordpress czy jakakolwiek inna witryna (zawierająca katalogi) wówczas wyświetlany jest komunikat 404. vosty są tworzone w taki sam sposób, ktoś może wie o co chodzi, w czym jest problem? --- EDIT --- ok problem rozwiązany. w plikach konfiguracyjnych dla vhost mam dodatkowe wpisy dla aliasów przez co w jakiś sposób nadpisywały te z głównego pliku konfiguracyjnego. tymczasowe rozwiązanie to dopisanie aliasu dla webmaila dla każdego z vhos, pomyślę jak to rozwiązać z "automatu" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach