Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 Witam zainstalowałem sobie ftp za pomocą: apt-get install proftpd Dodałem również tez nowego usera: adduser kris Logując się na ftp za pomocą np programu FileZilla. Mogę chodzić po wszystkich katalogach etc,boot,bin i innych. Wyczytałem ze trzeba to zablokować w pliku proftpd.conf. W lini DefaultRoot ale jak to ma wyglądać dokładnie? mój katalog logowania ftp to /home/kris A w pliku mam dopisane tak DefaultRoot ~/home/kris I nie działa. Edit: Znalazłem trzeba było usunąc tylko znaczek # przed DefaultRoot. Ale jeszcze konto kris ma dostęp do ssh jak to wyłączyć tylko dostęp ssh na to konto? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 DefaultRoot ~ i reset proftpd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 tym To co podałeś to jest na zablokowanie chodzenia po wszystkich katalogach przez ftp, a to ja mam zrobione nie przeczytałeś wszystkiego co napisałem. Jak zabrać dostęp do ssh userowi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 w /etc/passwd zabierasz userowi shella. Potem w configu proftpd RequireValidShell off Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 Zrobiłem tak ustawiłem na /sbin/nologin w pliku /etc/passwd i RequireValidShell off oraz reboot serwera i teraz ssh mi nie działa, ftp działa strona też i co ja mam teraz zrobić? tzn w cale konsola nie trybi http://www.fototube.pl/pix/img4/org/d41d81ae8bb990612e8c980f1b509500.jpg Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 dla roota ustawiłeś /sbin/nologin ? To VPS czy dedyk ? Na jakiego usera się logujesz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 VPS mam panel HyperVM dla krisa wyłączyłem User któremu chciałem wyłączyć ssh to kris. Tak wygląda to w pliku /etc/passwd kris:x:1000:1000:,,,:/home/kris://sbin/nologin Widzę przez panel vpsa. a ssh nie trybi w cale tak jak widać http://www.fototube....80f1b509500.jpg Ogółem logować na ssh to się chce na roota. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 Widzę przez panel vpsa. masz dostęp do systemu plików? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 Tak mam. kris:x:1000:1000:,,,:/home/kris:/sbin/nologin ssh już działa na roocie, na krisie nie bo nie ma działać. ale za to ftp nie działa na krsie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 ale za to ftp nie działa na krsie. W proftpd.conf: DefaultRoot ~ Sprawdź w logach z jakiego powodu user kris nie może się zalogować na FTP(bo chyba o to chodzi?) Sprawdź czy masz w ogóle w /etc/shells dodane te /sbin/nologin No ale to trzeba popatrzyć bezpośrednio w pliki a nie przez kolorowe panele. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 logi, na godzinę nie zwracać uwagi bo z tego co widać jest zła na serwerze. Jul 6 21:20:43 ozet proftpd: pam_unix(proftpd:session): session opened for user kris by (uid=0) Jul 6 21:20:43 ozet proftpd: pam_unix(proftpd:session): session closed for user kris A to /etc/shells gdzie ma być w pliku etc/passwd? Mój cały plik wygląda tak: root:x:0:0:root:/root:/bin/bash daemon:x:1:1:daemon:/usr/sbin:/bin/sh bin:x:2:2:bin:/bin:/bin/sh sys:x:3:3:sys:/dev:/bin/sh sync:x:4:65534:sync:/bin:/bin/sync games:x:5:60:games:/usr/games:/bin/sh man:x:6:12:man:/var/cache/man:/bin/sh lp:x:7:7:lp:/var/spool/lpd:/bin/sh mail:x:8:8:mail:/var/mail:/bin/sh news:x:9:9:news:/var/spool/news:/bin/sh uucp:x:10:10:uucp:/var/spool/uucp:/bin/sh proxy:x:13:13:proxy:/bin:/bin/sh www-data:x:33:33:www-data:/var/www:/bin/sh backup:x:34:34:backup:/var/backups:/bin/sh list:x:38:38:Mailing List Manager:/var/list:/bin/sh irc:x:39:39:ircd:/var/run/ircd:/bin/sh gnats:x:41:41:Gnats Bug-Reporting System (admin):/var/lib/gnats:/bin/sh nobody:x:65534:65534:nobody:/nonexistent:/bin/sh libuuid:x:100:101::/var/lib/libuuid:/bin/sh sshd:x:101:65534::/var/run/sshd:/usr/sbin/nologin proftpd:x:102:65534::/var/run/proftpd:/bin/false ftp:x:103:65534::/home/ftp:/bin/false kris:x:1000:1000:,,,:/home/kris:/sbin/nologin Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 Dobra działa w etc/passwd kris:x:1000:1000:,,,:/home/kris:/bin/false etc/shells /bin/false Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach