puzi 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 Witam, Mam pytanie. Czy jest możliwość z poziomy skryptów php dodawać subdomeny oraz domeny? Jeśli tak to czy mogę prosić o przykładowe skrypty lub linki gdzie o tym mogę poczytać? Pozdrawiam i proszę o pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 Witaj, tak, jest taka możliwość. Przykłady do panelu np DirectAdmin znajdziesz wpisując w Google DirectAdmin Api. Do innych paneli ( lub gdy ich nie ma), także powinieneś sobie poradzić, wystarczy że poznasz zasadę na jakiej zbudowane są konfiguracje vhostów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2010 Jeśli to mają być jedynie skrypty dla Ciebie to najprościej jakbyś napisał je w powłoce bash/sh. Ja kiedyś pisałem coś takiego, pewnie można to poprawić, bo to stare jak świat ale działa. 1. Zakłada użytkownika i katalog domowy. 2. Dodaje VirtualHost do konfiguracji. 3. Aktywuje domenę w Apache2. Skrypt jest pod Debian'a, nie sprawdza żadnych warunków, popraw sobie #!/bin/bash PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin # Script for FTP account with Apache2 virtual host and wildcard. echo "Podaj login: "; read LOGIN echo "Zakladam konto $LOGIN" useradd -d /home/$LOGIN -s /bin/false -m $LOGIN passwd $LOGIN echo "Konto zalozone" echo "Podaj domene np. nazwa.pl: "; read DOMENA VIRTUAL=/etc/apache2/sites-available/$DOMENA.conf touch $VIRTUAL echo "Dodawanie wirtualnego hosta do konta $LOGIN" cat << EOF >> $VIRTUAL <VirtualHost *> ServerAdmin admin@domena.pl ServerName $DOMENA ServerAlias *.$DOMENA www.$DOMENA DocumentRoot /home/$LOGIN/public_html LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-Agent}i\"" ErrorLog /var/log/apache2/$DOMENA.error.log CustomLog /var/log/apache2/$DOMENA.access.log combined </VirtualHost> EOF a2ensite $DOMENA.conf echo "Domena zostala aktywowana" echo "Przeladowanie konfiguracji Apache2" /etc/init.d/apache2 reload echo "Gotowe!" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
puzi 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2010 Dziękuję za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach