razwh 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2010 Witam, OVH oferuje mechanizm IP failover. Nie doszukałem się praktycznych odpowiedzi na temat jego działania. 1. Czy mechanizm failover jest realizowany przez zewnętrzne servery? 2. Czy jeśli będę miał server-a od OVH i np. server-b z chmury rackspace cloud będzie możliwe stworzenie automatycznego failover server-a -> server-b w przypadku jeśli na ovh server się posypie nie będzie online? 3. Czy "kreator" OVH umożliwia przeprowadzenie takiej konfiguracji (wspomniana powyżej oraz np. kimsufi+softlayer+rps)? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mały_host 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2010 Opisując od siebie może ktoś lepiej opisze ale: 1. W ovh IP fail over przepinasz sam w panelu ( ovh ) pomiędzy serwerami. 2. Na chwilę obecną możesz przenosić IP fail over wyłącznie pomiędzy serwer <-> serwer lub serwer <-> rps wyłącznie w ramach ovh. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
razwh 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2010 Dzięki za wypowiedź. Liczyłem że nie jest to manualny failover i będę mógł zapewnić dzięki temu nieprzerwaną/wysoką dostępność dla aplikacji w przypadku utraty jednego serwera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2010 1) nie 2) nie 3) nie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2010 Dzięki za wypowiedź. Liczyłem że nie jest to manualny failover Nie jest, OVH udostępnia SOAPI, dzięki któremu możesz robić fail-over z automatu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach