Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
David Drum

pytanie o backup serwera (vps) - TAR

Polecane posty

witam kolegow,

mam male pytanko odnosnie robienia backupu serwera (w moim przypadku vps) na debianie 5, jako ze okazuje sie ze 2 firmy w ktorych mam vpsy, maja wylaczona mozliwosc robienia backupow via HyperVM, musialem poszukac sobie sam metody na backup serwera, probowalem konfigurowac rozne narzedzia jak backula, rsync czy amanda ale do tego trzeba sie chyba urodzic bo jak dla mnie to te metody sa za bardzo skomplikowane, backup calego serwera poprzez tar wydaje sie bardzo prosty ale po odtworzeniu backupu prawie nic nie dziala tzn: wiesza sie ftp przy probie zalogowania, w Webminie brakuje nagle jakichs modulow, nie mozna sie zalogowac na phpmyadmin, komenda jakiej uzywam to:

tar -zcvpf /archive/full-backup-`date '+%d-%B-%Y'`.tar.gz \ --directory / --exclude=mnt --exclude=proc --exclude=var/spool/squid .

co robie nie tak ze po odpaleniu backupu komenda:

tar -zxvpf full-backup-22-June-2010.tar.gz --directory /

mam powyzsze problemy? oczywiscie archiwum wypakowuje sie we wlasciwe miejsce i katalogi sa tez we wlasciwych miejscach

Czy jeszcze trzeba moze pominac jakies foldery/pliki przy robieniu backupu? Spotkalem sie z opiniami ze jeszcze kilka innych katalogow trzeba pominac... ktore i tak sie nie zarchiwuzuja bo wywalaja sie bledy typu access denied czy socket failed.

Czy ktos ma JAKAS SPRAWDZONA METODE ROBIENIA BACKUPOW TAREM i moze cos doradzic?

bede wdzieczny za jakies rady z Waszej strony, ewentualnie moze ktos doradzic inna ale w miare prosta metode na pewny backup razem z instrukcja krok po kroku dla takiego laika jak ja, tego jest na goglu nie czaje bo procedury tworzenia kopii zapasowych sa chyba bardziej skomplikowane niz cala konfiguracja serwera..

dzieki!

tar -zxvpf full-backup-22-June-2010.tar.gz --directory /

mam powyzsze problemy? oczywiscie archiwum wypakowuje sie

Drogi Mistrzu, jak myślisz. Jaka może być reakcja twojego systemu, jeśli napotka przy tarowaniu całego / na plik

./full-backup-22-June-2010.tar.gz

?

Czy ktos ma JAKAS SPRAWDZONA METODE ROBIENIA BACKUPOW TAREM i moze cos doradzic?

Kopia plików na zewnętrzny serwer i tarowanie ich dopiero tam :D

bede wdzieczny za jakies rady z Waszej strony, ewentualnie moze ktos doradzic inna ale w miare prosta metode na pewny backup razem z instrukcja krok po kroku dla takiego laika jak ja, tego jest na goglu nie czaje bo procedury tworzenia kopii zapasowych sa chyba bardziej skomplikowane niz cala konfiguracja serwera..

Najprościej było by chyba wykonywać rsync całości na zewnętrzny serwer.

Przykładowy skrypt, który to automagicznie poustawia znajdziesz np. tutaj:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=639979

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować