poktor 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 29, 2010 dig google.pl SOA @a-dns.pl ; <<>> DiG 9.3.2 <<>> google.pl SOA @a-dns.pl ; (1 server found) ;; global options: printcmd ;; Got answer: ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 439 ;; flags: qr rd; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 0 ;; QUESTION SECTION: ;google.pl. IN SOA ;; AUTHORITY SECTION: google.pl. 86400 IN NS ns1.google.com. google.pl. 86400 IN NS ns2.google.com. odpytuje serwer a-dns.pl - tld dla domeny .pl Jak widać serwer nie odpowiada rekordami soa, zamiast tego rzuca NS. Chce aby mój serwer dns na bind zrobił tak samo dla jednej mojej domeny. Jak to ustawić? Skasowanie rekordu SOA w bind skutkuje tym że strefa się nie przeładowuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Czerwiec 29, 2010 a-dns.pl nie jest autorytatywnym serwerem dla google.pl. On jest root-nameserverem domeny .pl, więc siłą rzeczy będzie zwracał tylko określone rekordy - NS. Natomiast jeśli zapytasz autorytatywne nameservery (ns1/ns2.google.com) o ten adres, to jak najbardziej rekord SOA otrzymasz. google.pl primary name server = ns1.google.com responsible mail addr = dns-admin.google.com serial = 1419804 refresh = 21600 (6 hours) retry = 3600 (1 hour) expire = 1209600 (14 days) default TTL = 300 (5 mins) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
poktor 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 29, 2010 a-dns.pl nie jest autorytatywnym serwerem dla google.pl. On jest root-nameserverem domeny .pl, więc siłą rzeczy będzie zwracał tylko określone rekordy - NS. Natomiast jeśli zapytasz autorytatywne nameservery (ns1/ns2.google.com) o ten adres, to jak najbardziej rekord SOA otrzymasz. google.pl primary name server = ns1.google.com responsible mail addr = dns-admin.google.com serial = 1419804 refresh = 21600 (6 hours) retry = 3600 (1 hour) expire = 1209600 (14 days) default TTL = 300 (5 mins) aha, jednak nie ma to związku z moim pytaniem. Ja chce ustawić swoj bind tak aby odpowiedział właśnie w ten sposób, jako nie autorytatywny dns i dał informacje o następnych dnsach w łańcuchu tak jak to robi root-nameserver Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach