tepe 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 22, 2010 Witam, Poszukuję rozwiązania do mojej firmy, sam nie czuje się za pewnie w tym temacie więc wole zapytać: - Czy nettop będzie nadawał się jako serwer dla mikro firmy ? Wymagania: - System Windows , główne zastosowanie baza SQL dla Subiekta (w sieci lokalnej po lanie 1GB, jak i via Internet z magazynu zewnętrznego). - obsługa drukarki w sieci - udostępnianie plików w sieci lokalnej i globalnej (aktualnie do max 1GB, w przyszłości max 5 gb) - energooszczędność Moja propozycja to coś pokroju Dell OptiPlex FX160 (della wybrałem z powodu marki, polecenie innego sprzętu jak najbardziej mile widziane) Cena tego della to ok 760 zł brutto specyfikacja: - procesor Intel Atom 1.6 GHz 230 (L2 Cache 512 KB, FSB 533 MHz) - pamięć 1 GB RAM - dysk twardy 2 GB SSD - karta sieciowa integrated Gigabit Ethernet LAN 10/100/1000 Czy windows XPE nada się do moich zastosowań czy szukać maszyny z inną wersją Windowsa ? I co ogólnie sądzicie o takim pomyśle, brnąć w to dalej czy szukać innego rozwiazania w podobnej kwocie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 22, 2010 Naprawdę chcesz trzymać firmową bazę danych subiekta na maszynie z jednym dyskiem bez raida ? A ile jednoczesnych użytkowników na tej bazie pracuje i jak duża ta baza ? Bo SQL server na 1GB RAM i na jednordzeniowym atomie to szału nie będzie. A tak przy okazji jak zamierzasz w przyszłości trzyamć na 2GB dysku 5GB danych ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tepe 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 22, 2010 Naprawdę chcesz trzymać firmową bazę danych subiekta na maszynie z jednym dyskiem bez raida ? A ile jednoczesnych użytkowników na tej bazie pracuje i jak duża ta baza ? Bo SQL server na 1GB RAM i na jednordzeniowym atomie to szału nie będzie. A tak przy okazji jak zamierzasz w przyszłości trzyamć na 2GB dysku 5GB danych ? - O kopie subiekt sam pyta przy każdym wyłączaniu programu (wiec robił bym ja na zewnętrznej maszynie). - 3 użytkowników - tego della poszykał bym z 2 GB ramu, procka nie zmienię (ew patrzyłem na inne Atomy 330 tam już są dwa rdzenie, ale czy ms sql to wykorzysta) ? - dysk zewnętrzny podłączony przez USB lub rozbudowa dysku na większy, te ssd warte są swojej ceny ?czy szukać czegoś normalnego ? od razu pytanie - czy na taki serwer lepszy jest XP PRO (XPE) czy Win 7 Home Premium ? bo wypatrzyłem też cos takiego: http://allegro.pl/item1074659720_asus_eb1012_ion_gf9400_atom_2gb_250gb_win_7_wawa.html w hurcie mam to taniej . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sysunit 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 22, 2010 Raczej odradzam takie rozwiazanie. Lepiej za te pieniadze kupic zwyklego skladaka z sensownym raidem. Kopia kopia, ale raid dla bazy danych byc powinien. A jezeli chodzi o energooszczednosc, po prostu wybrac procesor z niskim TDP oraz dyski SATA z serii green. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2010 Kup raczej coś takiego: http://www.morele.net/serwer-hewlett-packard-ml110-g6-dc-g6950-2800-3mb-160gb-nhp-lff-sata-2gb-dvd-506666-421-298686/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2010 Dlaczego w ogóle założenie, że potrzebny jest tam Windows ? Zarówno obsługę drukarek w sieci, jak i udostępnianie plików można zrealizować na Linuxie, a wtedy koszta dodatkowo spadają, więcej wyciśnie się z danej maszynki i stabilność będzie większa. EDIT: Nie zauważyłem, że wymagany jest tutaj ten dziadowski MS SQL, który w znaczącym stopniu psuje możliwości alternatywnego podejścia do sprawy, ehh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sebak 298 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2010 Może warto pomyśleć o wywaleniu subiekta na np. VPS'a z windowsem. Wtedy odejdzie Ci problem licencji na windowsa, dostępu, raidu i bezpieczeństwa oraz stabilności tego rozwiązania. To samo w przypadku udostępnienia plików w sieci globalnej i lokalnej. Do takich zadań wystarczy najtańszy VPS, a przy okazji odejdzie szereg problemów. Zaś jeśli chodzi o udostępnienie drukarki, wystarczył by bardziej zaawansowany router wifi, czy też są specjalnie urządzenia do udostępnienia drukarek w sieci. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach