^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Czerwiec 22, 2010 Witajcie Jak może część z Was wie, posiadam maszynki na łączu TP, na których trzymam swoje serwery gier. Jednak potrzebne mi jest, aby każdy z użytkowników mógł, w miarę możliwości, cieszyć się niskim pingiem, bez krążenia pakietów zagranicą Wiadomo, że nie każdy operator ma wpięcie do TP i nie będzie to wyglądało różowo, więc pomyślałem, żeby niejako obejść to i postawić VPSa, który będzie pośrednikiem w wymianie ruchu (a gracz łączyłby się po prostu przez inne IP i port serwera gry). Początkowo dodałem na VPSie do iptables następujące regułki: iptables -t nat -A PREROUTING -p udp --dport 27015:27030 -j DNAT --to IP_serwera_gier iptables -t nat -A POSTROUTING -p udp --dport 27015:27030 -j SNAT --to IP_VPSa Wszystko działa fajnie, jednak każdy gracz, łączący się na IP_VPSa i port serwera gry, jest widoczny na serwerze z IP VPSa (wiadomo, zmiana SRC). Pomyślałem, że można by to było rozwiązać w następujący sposób: Regułka na VPSie: iptables -t nat -A PREROUTING -p udp --dport 27015 -j DNAT --to IP_serwera_gier:27215 Regułki na serwerze gier: iptables -t mangle -A PREROUTING -p udp --dport 27215 -j MARK --set-mark=0x2 iptables -t nat -A PREROUTING -p udp -m mark --mark 0x2 -j DNAT --to IP_serwera_gier:27015 iptables -t nat -A OUTPUT -p udp -m mark --mark 0x2 -j DNAT --to IP_VPSa:27015 Wszystko polega na zmianie portu ( z 27015 na 27215 ) na VPSie, oznaczeniu takiego pakietu na serwerze_gier, zmianie portu spowrotem na 27015 i zwróceniu go z takim portem na VPSa. Jednak nie chce to działać w żaden sposób, widocznie jestem jeszcze lewy, jeśli chodzi o iptables Jeśli ktoś z Was mógłby podać rozwiązanie, które zadziała, nakierować mnie jakoś, to byłbym wdzięczny Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach