Gość thetox Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2010 Czy da się jakoś konwertować bazę danych na utf8 za pomocą serwera, używając poleceń linuxa, skrypt forum vBulletin. Tabele wyglądają tak: obrazek1 A tak wyglądają posty w bazie: obrazek2 Na samym forum nie ma żadnych krzaków, na forum wygląda wszytko w porządku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomiabc 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2010 chcesz przekodować zawartość czy zmienić kodowanie tabel? jeżeli zawartość to mysql dump + iconv Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2010 całą bazę normalnie na utf8 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2010 jeżeli zawartość to mysql dump + iconv Z tej rady tylko skorzystaj jeżeli nie masz żadnych serializowanych danych przetrzymywanych w bazie bo inaczej wszystko się rozsypie. Jeżeli nie ma na forum krzaków to bym to zostawił. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2010 Na forum nie ma krzaków, w bazie jak widać tylko, ale chce prze konwertować bazę na utf8 żeby to miało ręce i nogi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2010 Zrób dumpa, przemiel zrzut iconv'em, zmień charset dla tabel i wgraj dump do bazy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2010 Zrób dumpa, przemiel zrzut iconv'em, zmień charset dla tabel i wgraj dump do bazy. Nadal twierdzę, że: "Z tej rady tylko skorzystaj jeżeli nie masz żadnych serializowanych danych przetrzymywanych w bazie bo inaczej wszystko się rozsypie" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2010 a nie zauważyłem że tomiabc też to napisał No masz racje, wtedy sieczka gwarantowana Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thetox Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2010 No ale chyba najlepiej mieć bazę w utf8 żeby nie mieć problemów w przyszłości na szczęście ta baza to nie moje forum, tylko znajomego i chciałem mu zrobic porządek bo ma burdel z tego co widać, ja mam dwa fora na vB i mają kodowanie utf8, ja jego forum przenosiłem 4 dni temu z serwera vps na dedykowany to już tak było na vpsie jak widać na screnach więc i tak wgrałem na nowy serwer dedykowany krzaciory są tylko w bazie na forum wszystko ok, jak można doprowadzić bazę do tego stanu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach