Michcio 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2010 Witam, Chcę zainstalować gcc potrzebne do proftpd. Wpisuję ./configure i wyskakuje configure: error: in `/root/zal/gcc-4.4.4': configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH Przecież chcę zainstalować kompilator a tu wyskakuje, że go nie ma.... O co chodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2010 Zainstaluj go po prostu z paczek swojej dystrybucji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2010 Nie masz dev;ów gcc - tak jak wyżej - użyj paczek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Michcio 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2010 Jakich paczek? Skąd je wziąć? Mój system to Debian 5 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2010 apt-get install gcc g++ make Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Michcio 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2010 Ok, dzięki. Dobra, zainstalowałem proftpd. Tylko jak go teraz uruchamiać ze startem systemu? W jednym z poradników pisało tak: Jeżeli chcemy aby serwer uruchamiał jako "[b]standalone[/b]" na końcu pliku [b]/etc/rc.d/rc.local[/b] musimy umieścić linię [b]/usr/sbin/proftpd[/b], Ale nie mam takiego katalogu rc.d w /etc/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2010 http://www.brandonhutchinson.com/standalone_proftpd.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Michcio 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2010 Ok, Glowny katalog strony znajduje sie w /var/www Jak zmienic zeby te pliki strony byly np. /home/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Michcio 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2010 Dobra, już wszystko ok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2010 Po co w ogóle kompilowałeś ptoftpd skoro jest paczka w repo? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Michcio 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2010 Mam kolejny problem, w poweradmin dodalem domene w zakladce "Add master zone", wpisalem w name nazwe domeny a w ip to podalem ip vps'a. W domenie ustawilem dnsy i jak wpisze adres do strony to pisze ze katalog nie istnieje. Gdzie jest katalog tej domeny? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2010 Tak gdzie go przekierowałeś wpisz Ip VPS w przeglądarkę i szukaj katalogu standardowo jest w var/www A jeśli przeniosłeś go do home to najlepiej szukaj go z plikiem index.html nie po podpiętej domenie tylko pod adresem IP vps tak dla pewności mogłeś źle podpiąć domenę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach